Газовото находище Блок Враца 1-25 Запад може да съдържа не

...
Газовото находище Блок Враца 1-25 Запад може да съдържа не
Коментари Харесай

Новото газово находище в Северозапада със запаси, равни на потреблението на България за 2 години

Газовото находище " Блок Враца 1-25 Запад " може да съдържа не по-малко от 7,4 милиарда кубически метра газ, което е задоволително да отговори на потребностите на България за интервал от две години при актуалното ползване, заяви пред публицисти Ангел Семерджиев, управител за страната ни на компанията, която получи лиценз за изследване и рандеман и ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране до 2013 година

Количеството газ се равнява почти на откритото в " Чирен ", което към този момент е изчерпано и през днешния ден се употребява за вместилище, уточни още той. Двете се намират и в сравнителна непосредственост - в район, за който се знае, че има потвърдени резервоари - оценките са, че има 7 обекта с вероятен запас.

" Блок Враца 1-25 Запад " е най-големият блок на сушата в Европейския съюз, за който е публикуван лиценз, уточни още Семерджиев. Американската SPM ще вложи в изследванията 7,4 млн. евро без Данък добавена стойност и ще заплати на страната бонус в размер на 210 хиляди евро без Данък добавена стойност при сключване на контракта за търсене и изследване в площта, ситуирана на територията на Северозападна България. Срокът за изследването е 5 години, а концесицята за рандеман е 35 години с опция за увеличение от още 15 години.

SPM, която регистира компания в България през август, ще търси финансиране за дейностите посредством финансовите пазари. Пред Money.bg Семерджиев уточни, че към момента не са конкретизирани всички параметри по първичното обществено предложение. Обсъжда се листване на тържища в Австралия, Съединени американски щати или България. Очакването е това да се случи до една година. Не е конкретизирана и крайната сума, която ще бъде търсена от пазарите.
 България заплаща двойно по-скъпо за газ от Русия по отношение на цената на тържищата
България заплаща двойно по-скъпо за газ от Русия по отношение на цената на тържищата

През последните към 6 години страната ни е надплатила $319 милиона поради неизгодни дълготрайни договори

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР