Газовият хъб Балкан може да доставя между 25 и 60

...
Газовият хъб Балкан може да доставя между 25 и 60
Коментари Харесай

До 60 млрд. куб. м газ на година през газовия хъб „Балкан”

Газовият хъб „ Балкан ” може да доставя сред 25 и 60 милиарда куб. м газ на година съгласно другите сюжети. Това са предвижданията на междинния отчет за предпроектното изследване на газоразпределителния център, който бе показан преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на „ Булгартрансгаз ” Владимир Малинов.

Представени са 7 разновидността на трасета, като единият е за 25 милиарда куб. м газ с находни точки от 13 източника. Сред тях са Русия, Азербайджан, Съединени американски щати, Египет, Нигерия, съобщи „ 24 часа ”. Този газ може да се доставя към Италия, Австрия, Хърватия, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Турция. Общо 11 страни имали интерес да купуват газ. Анализът е посочил, че за интервала 2020-2040 година тези страни ще имат потребност от още 40 милиарда куб. м газ.

Инвестицията в този вид е изчислена на 1,4 милиарда евро. Участници в представянето споделят, че това е пожеланият вид от „ Булгартрансгаз ”, най-малко за първия стадий.

Най-мощният вид е доставка на 60 милиарда куб. м и инвестиция към 2,6 милиарда евро.

Предпроектното изследване се прави от българо-швейцарското сдружение ДЗЗД „ АФ-ЕМГ Консулт ”. До края на юли то би трябвало да показа един главен и един авариен вид за хъба, както и главен и авариен вид за финансовия модел.

В междинния отчет са показани 4 модела. Единият е със 100% финансиране на плана за хъба от „ Булгартрансгаз ”, вторият е с привлечено финансиране - по проекта „ Юнкер ”, „ Свързана Европа ”, Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие и други Има вид и за привлечено финансиране и с вложители.

Това обаче не значи приватизация на „ Булгартрансгаз ”, прецизират специалисти. Ако бъде определен този вид, евентуално ще се направи планова компания за дяловете в новоизграждащите се газопроводи. Това е най-много тръбата в Северна България, която е по трасето на „ Южен поток ” към Сърбия и оттова към Централна Европа.

Целта на хъба е да резервира, а в случай че може и да увеличи ролята на България като разпределител на газови потоци. В момента по директната ни газова мрежа се транспортират към Турция към 14 милиарда куб. м, към Гърция към 2 милиарда и дребни количества към Македония. Потреблението в страната ни е към 3 милиарда Всичките тези към 20 милиарда куб. м газ обаче към момента са съветски.

След прекъсването на плана „ Южен поток ” и строителството на тръбите на „ Турски поток ” развитата и осъвременена мрежа на България може да остане празна , защото Турция ще си получава газа по към този момент издигнатата първа тръба.

Затова страната ни интензивно модернизира мрежата, с цел да може вероятно да обърне потока вместо към Турция към България. До края на месеца реверсивната връзка с Турция ще бъде открита. След дълго закъснение газовата връзка с Гърция навлезе във фаза избор на строител. Енергийният министър Теменужка Петкова бе преди дни в Белград, с цел да се забърза и интерконекторът със Сърбия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР