Газовата връзка с Гърция е завършен 92% и ще бъде

...
Газовата връзка с Гърция е завършен 92% и ще бъде
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция е завършена 92%

Газовата връзка с Гърция е приключен 92% и ще бъде работеща за новия отоплителен сезон, съобщи във вторник пред Българска национална телевизия Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB от българска страна.

Остава да се довърши построяването на газоизмервателните станции в Стара Загора и Комотини, хидротестове и узаконяване, след което по тръбата ще минават 3 милиарда куб. м. синьо гориво - количество достататъчно да задоволи потребностите на страната.

" Към днешна дата планът е построен 92%. Цялата линейна част е приключена тръбите са заварени, положени. Изпълнени са сполучливо хидротестовете и трасете е назад засипано. Вече се извършва рекултивация. Строителите възвръщат горния почвен пласт, тъй че земята да бъде още веднъж обработваема. Накратко хидротестовете са направени и на линейна част и на крановите възли, които бяха закъснели и февруари пристигнаха при нас, само че към този момент са хидротествани. Това, което ни остава да се хидротества, са двете нагреватрелни станции - Стара Загора и Комотини, което чакаме да се свърши в края на юни ", сподели Георгиев.

А след инспекциите и узаконяването на интерконекторната връзка ще стартират и доставките на синьо гориво, само че дали периодите биха могли да се съкратят.

" По газпровода ще постъват задачите количества по контракта с Азербайджан, само че освен има сериозен интерес и опция за транспорт на газ от доста други страни в района. Интерконекторът действително ще бъде връзката на България с южния газов кулоар. Това е единственият газопровод, който е обвързван с трансадриатическия газопровод точно запас или газ, който идва от каспийския район. Ще има достъп до всички съществуващи и планувани терминали за полутечен природен газ ", сподели Георгиева.

Капацитетът е 3 милиарда куб. м - количеството може да отговори съвсем напълно на потребностите на страната, само че може да бъде повишен още.

" От особена синергия България и IGB е с планувания терминал край Александруполис. Там приказваме за доста малко км ни разделят. Така, че колкото по-бързо той проработи, толкоз по-бързо и съществено ние ще напълним потенциала, който е 3 милиарда куб. м. Дефакто това е съвсем потреблението на цяла България, само че това, което виждаме като индикации на интернационалната конюнктура, считаме че е добре даже да мислим за увеличение на този потенциал от 3 на 5 млрд и водиме такива договаряния с БЕХ ", сподели Георгиева.

Историята на плана за свързване на газопресноните мрежи на България и Гърция стартира преди 13 години - месеци откакто Русия спря за дни при започване на януари природния газ към България.

На 24 април 2009 година е подписан Меморандум за построяването на междусистемна връзка България - Гърция. Интерконекторът се строи от консорциум сред БЕХ и и гръцката " Ай Джи ай Посейдон ".

На българска територия газовата връзка е с дължина от 140 км. След няколкократно удължение на строителството планът, трябваше да бъде приключен през есента на предходната година. Пандемията в допълнение забави дейностите. Сега упованията са до няколко месеца употребата да стартира.

А след инспекциите и узаконяването на интерконекторната връзка ще стартират и доставките на синьо гориво, само че дали периодите биха могли да се съкратят.

" При (във вторник вечерта " Газпром " разгласи, че стопира газа за България - б.а.) и това ще бъде допустимо. Разбира се избираме да се уверим, че оборудването работи и че измерваме газа по метод, който не ощетява нашия газопровод. Тоест, тази връзка ние избираме да сме тествали всички секции ", сподели Георгиева.

По тръбата ще постъпва цялостният размер от азерски газ, само че е допустима доставка на полутечен газ от Съединените щати, Катар, Египет и Израел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР