Газовата борса в България, която предстои да започне да функционира

...
Газовата борса в България, която предстои да започне да функционира
Коментари Харесай

Газовата борса вече си избра платформата, през която ще работи

Газовата борса в България, която следва да стартира да действа през януари, ще употребява системата за борсова търговия на компанията Trayport Limited. Това разгласи през днешния ден компанията й " Газов хъб Балкан " ЕАД, откакто съглашението е било подписано.

Системата за борсова търговия на Trayport е механизъм за предложения в действително време и комерсиална система, която е основана особено да подкрепи стоковите тържища да дават електронна среда за търговия, прецизират от българското сдружението. Системата се употребява необятно за образуване на физически и финансови пазари.

Чрез тази система тържищата могат да предложат на своите търговци клиенти пряк достъп до ликвидност на пазара посредством комерсиалния екран на Trayport Joule - водещото в Европа решение за електронна търговия на енергийните пазари, афишират от българската компания.

Първоначално " Газов хъб Балкан " ЕАД ще вкара двустранни и борсови контракти, които най-добре дават отговор на потребностите на българските участници на пазара, показва сдружението. Това включва краткосрочни стандартизирани артикули според Мрежовия кодекс за балансиране и стандартизирани двустранни дълготрайни контракти (месечни, тримесечни, сезонни, годишни и артикули за няколко години напред), се показва в известието.

През предходната седмица стартира регистрацията на търговците на газовата борса. Първият търг за освободени от " Булгаргаз " количества природен газ, които ще се доставят през 2020 година, е плануван да се организира на 9 декември.

Създаването на газова борса бе оповестено от ръководещите като либерализация на този пазар, само че това единствено официално ще унищожи държавния монопол в бранша, тъй като през идващите години главен състезател ще си остане държавната " Булгаргаз ", а предлаганите от него количества ще са предпочитано за вътрешния пазар и ще могат да се изнасят в чужбина единствено в краен случай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР