Газова връзка със Сърбия Енергетика10 години по-късно: Започва строежът на

...
Газова връзка със Сърбия Енергетика10 години по-късно: Започва строежът на
Коментари Харесай

Радев и Вучич дадоха старт на строежа на газовата връзка със Сърбия

Газова връзка със Сърбия Енергетика10 години по-късно: Започва градежът на газовата връзка със СърбияЕнергетикаГазовата връзка със Сърбия се отдалечава
„ Главболгарстрой “ стартира да строи газова връзка със Сърбия (IBS), която в допълнение ще разнообрази доставките на газ за България. Реализацията на интерконектора, за който се приказва повече от 10 години, се управлява от „ Булгартрансгаз “ и действително стартира през днешния ден, като би трябвало да е подготвен до октомври тази година. Дължината на целия газопровод е 170 км, от които 62 км на българска територия. Началната му точка у нас е при Нови Искър и ще стигнат до сръбския град Ниш.

На церемонията по откриването на градежа през днешния ден участваха държавните глави на двете страни – Румен Радев и Александър Вучич. 



Интерконекторът е залог за бъдещето, само че той е и израз на волята на нашите страни дружно да градим визия за общото ни европейско бъдеще “, съобщи президентът Румен Радев.

По думите му планът е образец за устойчивото съдействие на България с Европейска комисия, както и за сполучливото използване на европейската тактика за налична сила.

Това е образец до какво води разширеното съдействие. Повече благоприятни условия, повече газ, спад на цените и по-малко нездравословни излъчвания “, добави българският президент.

Според него България се е потвърдила като надеждна директна страна, макар че Кремъл едностранно спря комерсиалните доставки на съветски газ за българската стопанска система.

Ние ще останем стратегически и незаобиколим сътрудник на Балканите “, съобщи от своя страна изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.
ГБС ще построява интерконектора
Изпълнител на плана е обединяването „ Интернешънал газ “ АД, в което влизат „ Главболгарстрой “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънал “ АД.

„ Булгартрансгаз “ подписа контракта с компанията реализатор през месец май 2022 година, само че войната в Украйна затрудни доставката на тръбите. Контрактът е на стойност 139.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Парите ще дойдат от лични средства на „ Булгартрансгаз “, притеглен финансов запас от интернационална банка – 49 млн. евро (който би трябвало да се утвърди през днешния ден от НС) и безплатни европейски средства (27 млн. евро).

Като компания с повече от половин век опит в построяването на газова инфраструктура в Източна Европа, осъзнаваме високата чест, само че и високата отговорност да бъдем реализатор на този стратегически план. Искам да благодаря на президента Румен Радев и на управлението на „ Булгартрансгаз “ за проявената политическа воля за реализиране на този план и други стратегически планове като разширението на газохранилището в Чирен, съобщи генералният управител и член на Надзорния съвет на „ Главболгарстрой Холдинг “ АД Калин Пешов.

Той благодари авансово и над 300-та заварчици, механизатори, техници и ръководители, които ще прекарат идващите месеци на обекта или мислейки за него 24 часа в денонощието. Пешов даде обещание, че газовата връзка със Сърбия ще бъде построена качествено, с материали и съоръжение със международно равнище, спазвайки периода за строителство и пазейки здравето и живота на всички хора, работещи на обекта и всички хора от покрайнината.



Искам авансово да благодаря на всички повече от 300 заварчици, механизатори, шефове, техници, които ще прекарат идващите 8 – 9 месеца от живота си на това място тук. Гарантирам, че ще осъществим плана с най-високо качество, материали и съоръжение от международно равнище, като спазим периода, с който сме се заели “, добави той.
Защо е значима газовата връзка
Газовата връзка със Сърбия ще даде опция за достъп на България до европейския газов пазар, съответно до хъба „ Балмгартен “, като по този метод ще бъдат диверсифицирани източниците.

Там има значителен размер на търговия на природен газ, борсата е високоликвидна, по тази причина се целим към тази дестинация. Газопроводът на наша територия има и две газови отклонения до общините Сливница и Драгоман, което ще им даде опция да заменят твърдите горива с природен газ “, коментира Владимир Малинов.

Сърбия от своя страна ще си обезпечи връзка до разнообразни източници на газ през Южния газов кулоар и терминала за полутечен природен газ край Александруполис. След като интерконекторът е подготвен, Сърбия ще може да се възползва и от газовото съглашение сред България и Турция и всички терминали за полутечен природен газ в южната ни съседка.

Доставки на съветски газ за България през Сърбия са изцяло невъзможни “, акцентира още Малинов.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинГлавболгарстрой Сърбия газова връзка интерконектор ПоследниНай-четениЕнергетика 128 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 220 Депутатите дефинитивно утвърдиха България да напусне руските банки Бюджет и финанси 172 „ Перфектна стихия “: Китай навлиза в дългова буря Компании 1660 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Бюджет и финанси 4649 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Енергетика 352 Газът за февруари поевтинява с 31% Инфраструктура 456 „ За да не се губи движение “: Кабинетът дава 776 млн. лева за ремонт и строителство на пътища Финанси 344 Банките в България завоюваха рекордните 2.1 милиарда лева през 2022 година Личности 248 Гаутам Адани към този момент не е най-богатият в Азия Бюджет и финанси 232 Раздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Компании 15805 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 13977 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5468 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5314 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 4649 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Индустрии 4553 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3428 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3182 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2657 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Бюджет и финанси 2090 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Всички новини16:46 Политика 128 Депутатите дефинитивно утвърдиха България да напусне руските банкиОще от ЕнергетикаВиж всичкиГазът за февруари поевтинява с 31%Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР