Газова криза у нас няма да има, най-малко такава криза

...
Газова криза у нас няма да има, най-малко такава криза
Коментари Харесай

Илиян Василев: Газова криза у нас няма да има, газохранилищата са над 90%

„ Газова рецесия у нас няма да има, минимум такава рецесия може да се чака в България “ , сподели Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Москва, енергиен специалист и политически анализатор. Експертът разясни:

„ България сега придвижва повече газ в сравнение с Украйна, съветска газ. Тоест, количествата газ са задоволителни, газохранилищата в цяла Европа са над 90%. “

По думите му 20 години позволявахме Русия да цялостни джобовете си от рафинерията в Бургас. Ако не се устояват ползите ни, не можем да се сърдим, че Русия изнася над 100 млн. $ спомагателна облага от рафинерията.

„ И то тъй като служебното държавно управление, дружно с дерогацията не е направило обвързващ график за диверсификация на съветски петрол. Не е наложило волята на Европейски Съюз за таван на цените, не е наложил и пазарната логичност за отстъпката на “Уралс “ и “Брент “. Когато не си търсиш и “Лукойл “ в това отношение е характерен образец по какъв начин се възползва от дефицитите, от пукнатините в българската държавност и в способността на политическия хайлайф да осъществя национални ползи “ , разяснява Василев пред „ Фокус “.

Според него растежът на цените на горивата се дължи на това, че Саудитска Арабия и Русия се договориха да лимитират предлагането на недопечен петрол – Русия с половин милион барела дневно, Саудитска Арабия с 1 милион барела дневно , и то в миг, в който пораства потреблението, т.е. търсенето.

„ Прогнозите са, че цените могат да стигнат 100 $ на барел. Това не е цена, която ние не сме виждали по бензиностанциите. И тук държавното управление може да противодейства, първо като договаря за приемане на тези отстъпки „ Брент “ и “Уралс “, което ще понижи цената. Проучване освен за шистов газ, имаме залежи, които са стандартни. Всъщност, единствената причина Европа и Европейски Съюз да не бъдат тотално изложени на милостта на Русия и Саудитска Арабия е шистовата гражданска война в Съединени американски щати. Когато играеш огромна игра, би трябвало да имаш козове, когато ги нямаш, подсмърчаш около масата на огромните “ , изясни още Илиян Василев.

Според него нашето държавното управление има доста елементарен ход . Той уточни:

„ Отмяната на дерогацията на недопечен газ би трябвало да се употребява като преговорен напън върху „ Лукойл “. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР