Газов хъб Балкан, който ще е оператор на българската газова

...
Газов хъб Балкан, който ще е оператор на българската газова
Коментари Харесай

Започна регистрацията за играчите на газовата борса

" Газов хъб Балкан ", който ще е оператор на българската газова борса, отвори в четвъртък регистрациите за бъдещите играчи на комерсиалната платформа. Четири огромни компании от газовия бизнес към този момент са показали интерес да вземат участие в първия от четирите търга за продажба на към 210 млн. куб. м природен газ от количествата на " Булгаргаз ". Той ще се организира на 9 декември, а останалите три процедури ще са във всеки идващ понеделник до края на 2019 година В първите два търга ще могат да се купуват размери единствено за българския пазар, а в случай че останат свободни количества ще се оферират в идващите две процедури и ще могат да се изнасят отвън страната.

Това научи Mediapool, откакто " Булгартрансгаз " разгласи, че дъщерното му сдружение " Газов хъб Балкан " стартира да записва евентуални участници в първия стадий от старта на борсовата търговия с природен газ у нас.

Според признатите ремонти в Закона за енергетиката от 1 януари 2020 година публичният снабдител " Булгаргаз " би трябвало да пласира през газовата борса 7 % от общото ползване на синьо гориво в страната, а всяка идната година процентът да нараства - до 13.5 на 100 през 2021 година, 20% през 2022 година, 27.5% през 2023 година и 35 % през 2024 година

При годишно ползване от малко над 3 милиарда куб. м това значи към 210 млн. куб м за идната година, които " Булгаргаз " би трябвало да пусне на борсата. Предаването им за търговия от страна на " Газов хъб Балкан " би трябвало да стане със съглашение, чийто план сега се преглежда от Комисията за енергийно и водно контролиране. Регулаторът е в развой на разработване на критериите за лицензиране на оператори на газова борса. Докато обаче въпросната разпоредба стане факт, " Газов хъб Балкан " има правото да е подобен оператор, след което би трябвало да премине процедурата по лицензиране. Може обаче и други компании да изискат да имат борса за ток.

Макар към момента всички тези процедури да не са завършени, от " Булгартрансгаз " се приготвят за провеждането на търговете. До 4 декември ще се одобряват поръчките на искащите за вземат участие в борсовата търговия. Само в първия ден от откриването на регистрациите четири огромни компании за търговия с газ са се поинтересували и са поискали спомагателни уточнения за метода, по който да сторят това, научи Mediapool от свои източници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР