Газопроводът Турски поток“, или както се нарича на българска територия

...
Газопроводът Турски поток“, или както се нарича на българска територия
Коментари Харесай

Борисов: „Балкански поток“ ни излиза с милиард по-евтино


Газопроводът „ Турски поток “, или както се назовава на българска територия – „ Балкански поток “, ще мине през 11 области. Това са Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

Енергийният министър Теменужка Петкова дружно с премиера публично откриха свързващия 11-километров сектор от турско-българската граница до компресорна станция „ Странджа “. За строителството са вложени близо 48 млн. лв. в трасето и още към 28 млн. лв. за газоизмертвателна станция. Проектът е част от концепцията за газовия хъб „ Балкан “.

На наша територия строителните действия на газопровода вървят в региона на Кнежа, Оряхово и Искър, съобщи кореспондент на БГНЕС. Участъкът беше тестван от премиера Борисов, отрасловия министър Теменужка Петкова, министри от кабинета и енергийни експерти. Визитата стана часове след формалното разкриване на 11-километровия газов сектор, който се явява входна точка за „ Турски поток “ у нас по пътя към сръбската граница.

„ Това е план, който е значим за Балканите. На ден 24 вагона докарват тръби, настрана работят по 60-70 тира. Огромен градеж, голямо оборудване, 1,2 млн. $, означи министър председателят и регистрира, че планът излиза 1 милиарда по-евтино в съпоставяне, в случай че строяхме „ Южен поток “. Може да си визиите, за какво преди време стопираха Южен поток поради корупция и кое държавно управление беше тогава. Всичко се строи, състезанията вървят, желаеме със сърбите по едно и също време да приключим със градежа “, сподели Борисов след откриването. Очаква се сръбският сектор да е подготвен до края на годината.

БГНЕС напомня, че през месец април 2019 година „ Булгартрансгаз “ дефинира за реализатор на публичната поръчка участника Обединение „ Консорциум Аркад “, с който подписа контракт на 18.09.2019 година Общата стойност на подписания контракт при период за осъществяване на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 милиарда евро без Данък добавена стойност. Конкурсът беше оспорен от втория в класирането консорциум „ Газово развиване и уголемение в България “. Върховният административен съд обаче остави жалбата без разглеждане и по този начин на процедура даде зелена светлина на строителството. Плановете са строителството да бъде ускорено и газът по трасето от турската до сръбската граница да тръгне при започване на идната година. Строителството на нови газопроводи в страната е измежду целите на публичния снабдител „ Булгартрансгаз “. Новата инфраструктура е нужна за свързването на газопровода „ Турски поток “, прочут в България под името „ Балкански поток, от Турция за Сърбия.

Строителството на нови газопроводни сектори е и във фокуса на държавната енергийна тактика до 2020 година, с която отрасловото министерство се стреми да отговори на променените пазарни условия на Балканите и по този метод България да не изчезне от газовата карта в района. Плановете са в нова инфраструктура да бъдат вложени идващите години над 2.8 милиарда лв..

Сред основните планове са построяването на нови компресорни станции, газовата връзка, която ще свърже „ Турски поток “ през националната газопреносна мрежа със сръбската, газовата връзка Стара Загора-Комотини, по този начин и бъдещата газова борса, за която се приказва, че може да започва още в края на годината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР