Газопроводът Северен поток 2“ между Русия и Германия няма да

...
Газопроводът Северен поток 2“ между Русия и Германия няма да
Коментари Харесай

САЩ: „Северен поток 2“ няма да тръгне, ако Русия нападне Украйна

Газопроводът „ Северен поток 2 “ сред Русия и Германия няма да влезе в употреба, в случай че се стигне до навлизане в Украйна, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, като доста ускори предходната позиция на Запада във връзка с стратегически значимите доставки на газ.

Докато напрежението нараства поради военното скупчване на Русия на източната ѝ граница, представителят на Държавния департамент, Нед Прайс, сподели, че администрацията на Джо Байдън „ работи с Германия “, с цел да подсигурява, че тя може да издържи загубата на газопровода, написа „ Гардиън “.

„ Искам да бъде доста явен – в случай че Русия нахлуе в Украйна по един или различен метод, „ Северен поток 2 “ няма да продължи напред “, разгласи Прайс пред Националното публично радио. „ Няма да встъпвам в детайлности. Ще работим с Германия, с цел да подсигуряваме, че няма да продължи напред “, добави той.

Емили Хабер, немският дипломат във Вашингтон, очевидно поддържа твърдата позиция. В своя обява в Twitter тя означи, че „ Съединени американски щати и Германия взаимно обявиха предишното лято – в случай че Русия употребява силата като оръжие или в случай че има друго нарушаване на суверенитета на Украйна, Русия ще би трябвало да заплати висока цена “.

Коментарът на Нед Прайс идва, откакто по-рано през седмицата стана ясно, че Щатите оказват помощ за подготовка на пренасочване на доставките на природен газ от целия свят към Европа, в случай че потоците от Русия бъдат прекратени. Във вторник американски чиновници обявиха, че е имало договаряния със международни снабдители и в този момент са уверени, че Европа няма да пострада от неочаквана загуба на сила за отопление в средата на зимата.

През юли 2021 година Германия и Съединени американски щати подписаха договорка, която подсигурява довеждане докрай на „ Северен поток 2 “ без налагане на спомагателни наказания от Щатите. През предишния октомври стартира пълненето на тръбопровода с газ, а през декември съветският президент Владимир Путин разгласи, че той към този момент е подготвен за работа. Проектът към момента не е минал регулаторни утвърждения в Германия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР