Газопроводът "Северен поток-1" заработи вчера, макар и с непълен капацитет,

...
Газопроводът "Северен поток-1" заработи вчера, макар и с непълен капацитет,
Коментари Харесай

Какво може да направи Европа, ако газът все пак спре?

Газопроводът "Северен поток-1 " проработи през вчерашния ден, въпреки и с повърхностен потенциал, само че опасенията, че Кремъл може да врътне кранчето, когато пожелае, остават.

Европейската комисия показа проект за деяние при изключителна обстановка, включващ непринудено или наложително ограничение на потреблението, което беше посрещнато с отрицание от доста страни членки на Европейски Съюз.

Европейски Съюз, както и членките на съюза, имат създадени тристепенни проекти за деяние при положение на трайно спиране на газовите доставки.

Единадесет страни - Австрия, Дания, Естония, Италия, Латвия, Нидерландия, Словения, Унгария, Финландия, Хърватия и Швеция, към този момент са задействали първия стадий, а Германия се намира във фаза 2.

Ройтерс обобщава какво към този момент са подхванали някои страни членки и какво още могаг да създадат.

Австрия

Страната, която получава към 80 на 100 от газа си от Русия, е задействала първата степен от проекта за деяние при изключителна обстановка. По силата на този проект Виена разпорежда на индустрията и комуналните компании да заменят природния газ с различни горива, където е допустимо.

България

Страната, която до неотдавна получаваше над 90 на 100 от газа си от Русия, е договорила покупки на американски полутечен газ и е ускорила договарянията с Азербайджан за нарастване на газовите доставки.

Гърция

Страната употребява газ най-много за произвеждане на електричество. По силата на проектите си за деяние в изключителна обстановка, Атина купува спомагателни количества полутечен природен газ, а четири електроцентрали минават на дизел.

Предвижда се също така през идващите две години добивът и използването на въглища да се усили. Дълго бавеният интерконектор, свързващ я с България, към този момент е приключен и може да проработи в околните дни, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Германия

Страната, която до неотдавна получаваше над 50 на 100 от потребявания газ от Русия, влезе във фаза 2 от проекта за деяние в изключителна обстановка. Според тази степен налице е риск от дълосрочен дефицит на синьо гориво.

Берлин отпуска кредитна линия в размер на 15 милиарда евро за запълването на газохранилищата в страната. През лятото ще бъде показан модел за търгове за газ, който да окуражи индустриалните консуматори да пестят гориво.

Дания

Копенхаген разгласи първа степен за деяние при изключителна обстановка и прикани семействата и фирмите да понижат потреблението на природен газ.

Италия

Страната получава към 40 на 100 от газа си от Русия и към този момент разгласи първа степен от проекта за деяние при изключителни обстановки. Рим контракти спомагателни доставки на газ от Алжир в размер от към 4 милиарда куб. м към към този момент плануваните за приемане 21 милиарда куб м.

Испания и Португалия

И за двете страни Русия не е значим снабдител на газ, заради което те бяха първите, противопоставили се на концепцията на Европейската комисия са ограничение на потреблението на газ от семействата и индустрията за икономисване на сила. Португалското пристанище Синеш е готово да оказва помощ на страните членки в доставките на полутечен природен газ.

Нидерландия

Страната, която внася към 15 на 100 от газа си от Русия, задейства първата степен от проекта си за деяние при изключителни обстановки и подвигна тавана за производството на електричество от въглищни централи. Обмисля се и краткотрайно увеличение на добива от газовото поле Грьонинген, макар че това основава опасности от местни земетръси.

Полша

Варшава не има намерение към този момент да задейства 12-степенния проект за деяние при изключителни обстановки. Балтийският водопровод, който свързва страната с Норвегия, ще бъде напълнен до потенциала си от 10 милиарда куб. м газ през 2023 година

Финландия

Финландия и балтийските й съседи Литва, Латвия и Естония ще отсрочат плануваната за лятото профилактика на свързващия ги газопровод, с цел да си подсигуряват нужните доставки до зимата.

Франция

Париж създава проекти за деяние при прекъсване на съветските газови доставки, а шефовете на огромните енергийни компании приканват семействата и бизнесите да понижат потреблението. Франция получава не повече от 17 на 100 от потребявания газ от Русия.

Чехия

Прага одобри закон, по силата на който могат да бъде подхванати изключителни дейности за обезпечаването на сила през зимата. Една от ограниченията планува нарочените за затваряне следващата година въглищни електроцентрали да продължат да работят, колкото е належащо.

Швеция

Стокхолм задейства първата степен от проекта за деяние при изключителни обстановки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР