Газопроводът Балкански поток ще бъде завършен през първата половина на

...
Газопроводът Балкански поток ще бъде завършен през първата половина на
Коментари Харесай

Завършваме Балкански поток до юли 2020 г.

Газопроводът " Балкански поток " ще бъде приключен през първата половина на 2020 година поради закъснение на публичната поръчка за строителството му. Това разгласи енергийният министър Теменужка Петкова в изявление за Българска национална телевизия.

Стремежът на нашето държавно управление, на премиера Борисов, е да дадем опция и България да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа, само че с цел да се случи това, би трябвало да бъдат спазени всички европейски правила.

" Балкански поток " е различният маршрут за доставка на съветски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на плана е над 2 милиарда лв., а потенциалът му - над 15 милиарда куб. метра.

Аванс от близо 250 млн. лв. е платила държавната " Булгартрансгаз " за строителството на " Балкански поток ", сподели още Теменужка Петкова.

По думите на министъра има две варианти за финансиране на газопровода - строителят " Аркад " да обезпечи заем или " Булгартрансгаз " да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Енергийният министър разяснява и подготовката на енергийните сдружения за зимния сезон: „ Хората би трябвало да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра. “

Един от целите на страната и през идната година ще остане отбраната на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел проект по какъв начин да резервира тези мощности до 2050 година

„ 46% от електрическата сила, която е нужна на страната се обезпечава точно от тези централи, които работят на въглища, този % през зимата доближава до 60 “, изясни тя.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще стартира договаряния и с американските централи за отпадане на дълготрайните контракти за изкупуване на ток.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР