Газът за потребителите, домакинства и бизнес, няма да поскъпне с

...
Газът за потребителите, домакинства и бизнес, няма да поскъпне с
Коментари Харесай

Иванов и КЕВР определят 8, а не 14% увеличение на газа

Газът за потребителите, семейства и бизнес, няма да нарастне с повече от 8% от 1 октомври и няма да стигне 13, 89% , както някои недобросъвестно се стремят, изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Заседанието наблюдава и омбудсманът Мая Манолова, като Иванов разяснява неин въпрос за осреднени цени на котировките на различните горива и изчисленията , направени от заявителя и от специалисти на КЕВР, са по този начин, както изисква нормативът , счита той.

В други случаи, когато е имало надзет доход от страна на " Булгаргаз ", КЕВР е коригирала цените с понижаване на поисканото нарастване. Сега няма надзет доход от " Булгаргаз " и няма инструмент за влияние върху цените, добави той.

 Почти 14% повишаване на природния газ оферират група към КЕВР
Почти 14% повишаване на природния газ оферират група към КЕВР

Обсъждането е след седмица

Иванов изясни и че цената се образува освен от самата цена на природен газ , само че и от наложително възнаграждение на достъп, транспорт, систематизиране и доставяне и когато КЕВР влияние, го прави в името на публичния интерес.

Токът, който е най-съществен за потребителите, няма да нараства в този момент, а цената зависи и от петрола, както и от Тръмп и Иранската договорка, добави Иванов. Според него, КЕВР е намерила нужния буфер с остатък от средства, събрани от фонда " Сигурност на енергийната система " и предлага да не се трансформира цената на електрическата сила.

Така КЕВР потиска и трендове за повишение на инфлацията и се явява и стабилизиращ фактор , добави ръководителят. " Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала галактическите равнища от 733 лв. на 1000 куб./м. Към момента с терзание ще отбележа, че цената на суровия нефт продължава да бъде доста висока, само че в последна сметка не мога да направя никаква съответна прогноза за последното изменение на цените, което би трябвало да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в интернационален проект да не доведат до понататъшно повишение ", разяснява той.

Освен покачване може и да има понижение на цени , само че зависят от фактори отвън България.

 Токът няма да нараства, твърдят индустриалните енергийни потребители
Токът няма да нараства, твърдят индустриалните енергийни потребители

Обсъждането е планувано за 25 октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР