Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден на търговия,

...
Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден на търговия,
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден

Газът в Европа поевтинява за втори следващ ден на търговия, откакто запълването на газохранилищата в Европейски Съюз преди зимния сезон става по-бързо от графика, избран преди време от Европейска комисия.

Газовите складове в Европейски Съюз към този момент са запълнени на осреднена база до 79,94% спрямо задачата от 80%, която трябваше да бъде достигната до 1-ви октомври, съгласно данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 28-и август.

В същото време Германия съобщи, че нейните газови складове се запълват по-бързо от плануваното, като към 28 август те бяха нагнетени със синьо гориво на 83,26% и се чака да бъдат запълнени на 85% до края на август/началото на септември, до момента в който задачата на управляващите в Берлин беше за доближи на това равнище до октомври.

Във вторник към 12.30 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се намаляват с нови 6% към 256 евро за мегаватчас, откакто при старта на търговия даже доближиха ценово дъно към 242 евро и откакто в понеделник те поевтиняха с близо 20%, отстъпвайки от ценовия връх към 342 евро/MWh, доближат в края на миналата работна седмица, оповестява БНР.

Днешното ново поевтиняване е реалност, макар че " Газпром " разгласи, че от през днешния ден понижава доставките на синьо гориво за френската Engie, само че от огромната компания за комунални услуги показаха, че те са готови за сходен сюжет и към този момент са обезпечили нужните количества, с цел да изпълнят уговорката си към потребителите.

Рязкото поевтинява на газа е реалност и макар предстоящото от на следващия ден (31 август) прекъсване на съветските доставки за Европа през " Северен поток 1 " в границите на три дни (до 2 септември включително), откакто те към този момент бяха фрапантно понижени до едвам 20% от потенциала на основния газопровод.

Междувременно италиански медии осведомиха, че Берлин е подготвен да обмисли ограничение на цената на газа, цитирайки известие, изпратено от министъра на стопанската система на Германия до министрите на енергетиката в цяла Европа.

Според информациите немският стопански министър Роберт Хабек е изпратил документ до европейските министри на енергетиката, в който се отбелязва, че Берлин може да обмисли ограничение на цената на газа на изключителната среща на 9 септември на енергийните министри от Европейски Съюз, на която Съюзът би трябвало да се оправи с възходящите разноски заради лимитираните доставки на газ от Русия.

Точната дефиниция на текстовото известие не беше разкрита, показва Ройтерс.

На този стадий обаче спада на газовите TTF фючърси евентуално е единствено промяна на тяхното трагично повишаване с близо 40% сами в границите на предходната седмица, като по отношение на година по-рано цената сега е с към 420% по-висока. Въпреки по-ускореното от плануваното запълване на газохранилищата в Европа, съхранението на газ би помогнало за вдишване на шокове при проблеми с доставките и би осигурило към 25% до 30% от горивото, употребявано през зимата, показва организация Блумбърг.

Като цяло газовите доставки обаче остават нищожни и вероятностите за наближаващата зима към момента са доста несигурни. Освен, че " Газпром " ще спре от на следващия ден са три дни подаването на газ по " Северен поток 1 ", Норвегия, която изпревари Русия като най-големият снабдител на газ за Европа след началото на войната в Украйна, ще би трябвало да ограничи износа си синьо гориво на фона на планувана и непланирана поддръжка на 13 газови залежи и преработвателни предприятия през септември.

Всички това допуска, че настоящото поевтиняване на газ в Европа би било лимитирано, макар че вероятно намаление на цените под 245-240 евро за мегаватчас може да задълбочи това низходящо придвижване в кратковременен проект към 228-220 евро.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР