Газът от Русия, който влиза в Сърбия през българската газопреносна

...
Газът от Русия, който влиза в Сърбия през българската газопреносна
Коментари Харесай

Сърбия няма да плаща за руски газ в евро

Газът от Русия, който влиза в Сърбия през българската газопреносна система, няма да се заплаща в рубли, а доставките ще продължат в задгранична валута, съобщи Душан Баятович, общоприет шеф на „ Сърбиягаз ”, представен от БГНЕС.

„Няма да има прекосяване към заплащане в рубли за преноса на съветски газ, защото България, според съглашението за (газопровода) „Балкански поток“, което е подписано за период от 20 години, не може да прекъсне преноса на газ през своята територия. Съгласно контракта руснаците към този момент са платили на българите за преноса на газ в долари до края на 2023 година В Сърбия плащаме за преноса на газ (за Унгария – бел. ред.) в евро, а в случай че това не е допустимо в евро, ще вземем размера газ, който принадлежи на „Газпром експорт“, и по този начин ще покрием заплащанията, все едно че сме платили за газа в евро“, съобщи ръководителят на държавната компания.

Той акцентира, че „Газпром“ и „Газпром Експорт“ не са в листата със наказания на Запада и че „Сърбия не е неприятелска на Русия страна.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР