Газът от находището Шах Дениз в Азербайджан ще пристигне в

...
Газът от находището Шах Дениз в Азербайджан ще пристигне в
Коментари Харесай

Газ от Азербайджан ще дойде в Европа не по-рано от октомври 2020-а

Газът от находището Шах Дениз в Азербайджан ще дойде в Европа не по-рано от октомври 2020 година заради забавяне в построяването на италианския сектор от Трансадриатическия водопровод (TAP).

Това съобщи ръководителят на Трансанадолския консорциум за газопроводи (TANAP) Салтук Дюзйол, оповестява Ройтерс.

Тръбопровода TANAP, чиято дължината е 1850 км, е предопределен за доставка на азербайджански газ от находището Шах Дениз II в Турция през Грузия. На границата с Гърция TANAP ще бъде обвързван с тръбопровода TAP, което ще разреши доставката на азербайджански газ в Европа.
 Азерският газ ще задоволи 40% от енергийните потребности на България
Азерският газ ще задоволи 40% от енергийните потребности на България

Газопроводът ТАП ще понижи зависимостта на Южна Европа от въглищата

" Доставката на азерски газ в Европа може да стартира не по-рано от октомври 2020 година, защото до тази дата строителството на тръбопровода TAP може да бъде приключено ", означи Дюзйол.

Проектът трябваше да бъде приключен до началото на 2020 година, само че консорциумът TAP беше изправен пред " някои механически усложнения, както и други нетехнически проблеми, които са повлияли на процеса на строителство ", изясни Дузйол.

Ако тръбопроводът не бъде пуснат в употреба до 1 юли 2020 година, консорциумът TANAP има право да показа финансови условия към Азербайджан. " От комерсиална позиция, съгласно нашите съглашения за доставки на газ, имаме право да издаваме фактури, започващи от 1 юли на идната година ", акцентира Дюзйол.
 Газопроводът TAP приключи планово финансиране за €3.9 милиарда
Европа ще получи първите доставки от азерски газ през 2020 година

Над 82% от тръбната апаратура са подготвени, тя ще доставя до 10 милиарда куб. м природен газ годишно

Строителството на TANAP завърши предходната година и първите доставки на газ в Турция започнаха през юли 2018 година, макар обстоятелството, че планът TAP, в който вземат участие английското BP, италианският Snam и испанският Enagas, се сблъска със закъснения в строителството заради екологични проблеми.

Обемът на доставките на газ за Турция ще нарасне до 5,7 милиарда кубически метра през 2021 година от 1,9 милиарда кубически метра през 2019 година До 2026 година потенциалът на тръбопровода може да се усили до 31 милиарда кубически метра заради построяването на спомагателни компресорни станции.

Акционерите на TANAP ще стартират да печелят по 1,45 милиарда $ годишно през идващите 15 години. Акционери на TANAP са азербайджанската държавна петролна компания SOCAR (51%), турската Botas (30%), английската BP (12%) и SOCAR Turkey (7%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР