„Газът е политическо решение за натиск, а ефектите върху България

...
„Газът е политическо решение за натиск, а ефектите върху България
Коментари Харесай

Асен Василев: Готови сме с реакция, ако газът намалее с 50%

„ Газът е политическо решение за напън, а резултатите върху България ще бъдат по-ограничени. " Това предвижда финансовият министър в оставка Асен Василев по време на блицконтрола в комисията по бюджет и финанси.

Василев съобщи още, че имаме невиждана обстановка на газовия пазар, която не се вписвала в междинните сюжети на която и да е страна. " Ефектите върху България ще бъдат по-ограничени, а максимален ще бъде той върху „ Топлофикация София “. Василев добави, че има сюжет и за такава обстановка, че той не бил пагубен, само че и не е прелестен. Лошият сюжет е залегнал и в актуализацията на бюджета, изясни на депутатите Василев.

" Заложено е цялостно прекъсване на износа по море предвид на затваряне на Босфора, заложено е спиране на доставките на нефт и понижени доставки на газ в размер до 50% от това, което ни би трябвало, доста повишени цени на пшеницата и мигрантска вълна ", разказа параметрите му Василев. Последиците от подобен сюжет са, че икономическият растеж остава позитивен, само че на ръба, а инфлацията се подвига доста с към 4-5 %.

Оперативните дейности, които е възнамерявал кабинетът в оставка, включват с изключение на общи доставки на газ, да се договарят и обособени страни, с цел да може да се подсигури при условия, при които българската промишленост може да употребява.

На въпроси за дълга, фискалния запас и осъществяването на бюджета, министърът в оставка предвижда, че в края на годината фискалният запас ще бъде с към 3 милиарда по-висок, в сравнение с е обикновено.

" Засега осъществяването на бюджета върви по проект, т. е. не чакаме проблеми с приходната част. Увеличената приходна част, в резултат на актуализацията е изпълнима, само че въпреки и с напън ", сподели още Василев. Той посочи, че що се отнася до бюджетния резултат на намаляването на цените на интернационалните пазари, това по-скоро ще се усети в следващата година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР