Гайди и звън на чанове огласят трети ден поляните край

...
Гайди и звън на чанове огласят трети ден поляните край
Коментари Харесай

Кукери, гайдари и чевермета на седмия Национален събор на овцевъдите

Гайди и звън на чанове огласят трети ден поляните край Петропавловския манастир над Лясковец. Кукери гонят злите сили край димящи огнища над които се въртят дъхави чевермета. Над 50 000 души от близо и надалеч се извървяха за два дни, с цел да се допрян до българските обичаи и ръчно създадени произведения и артикули, които се показват на Седмия Национален събор на овцевъдите.

След зрелищния танц на кукерите от благоевградското село Полена зазвучаха красивите ритми на калоферските гайдари, последвани от оркестър „ 101 каба гайди “.
 sabor  sabor1  sabor2  sabor3  sabor4  sabor5  sabor6  sabor7  sabor8  sabor9  sabor10  sabor11  sabor12  sabor13  sabor14  sabor15  sabor16  sabor17  sabor18  sabor19
Над 30 български животновъди от цялата страна вземат участие в ревюто на артикули от овче и козе мляко като предлагаха на място своята продукция. Над 200 изложители от цялата страна изнесоха стоките си. Петнадесет профилирани компании показват съвременна селскостопанска техника, съоръжение и фуражи. Производители на био храни оферират изделията си в разпънатите шатри. Присъстващите имаха опция да се потопят в магията на занаятчийството.

В дюкяните са експонирани тъкани и кожени произведения, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, национални принадлежности, изящни шевици, сувенири и още доста ръчно направени предмети, дело на 60 самобитни майстори. В обособени арт работилници се вършат демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и други В скованите особено за събора кошари са изложени над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, разнообразни типове овчарски и пастирски кучета, коне-тежковози, магарета и други

Пред стотици гости се организира съревнование по доене, както и на ръчна стрижба на овце. В конкуренцията за пръв път се включи жена.
Това бе Василена Иванова от Нови пазар, която се надпреварваше и с татко си Иво Лехчев. Василена се класира в челната тройка на стрижбата и получи и специфична поощрителна премия.
Момичето не за първи път мери сили във фермерските надпревари на събора. През 2015 година тогава 17-годишната Василена завоюва надпреварата по ръчно доене, в което участваше и 11-годишната и сестра Ива.
След стрижбата Василена в събота се съревновава и в ръчното доене на овце и кози.

Организирани бяха и фермерски надпревари по обезкостяване на агнета, изтегляне на товари от коне-тежковози. През целия уикенд продължиха ревютата на животни. Имаше демонстрации на Прабългарската школа „ Багатур “, хоротеки, както и осъществявания на нестинари. Под дебелите сенки цвъртяха скари с ароматни мезета и се лееше студена бира.

В мобилни експозиции Националният исторически музей, Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян, Регионален исторически музей-Смолян и Историческите музеи- Велинград описват за развиването на овцевъдството у нас през вековете. За първи път на събора гостува музеят от Чипровци, който изнесе на показ неповторими чипровски килими от фонда си.

Над 2000 реализатори се включиха в Националния фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “, който се организира на две подиуми, а в специфична галерия са подредени 250 произведения от националния конкурс за детска рисунка на тематика “Гергьовден и овчарството “.

Кулинарното шоу „ В търсене на изгубения усет “ пък възроди остарели български предписания с овче мляко, сирене и месо от разнообразни краища на страната. За поредна година готви кулинарния познавач Ути Бъчваров. Популярния ефирен водещ забърка в своя величествен тиган най-големия агнешки кебап и показва, по какъв начин се вършат карначета от овче месо и други месни вкусотии. Под вещото му управление се организира и надпреварата по обезкостяване.

Гости на събитието бяха Пътуващото читалище „ Бащино огнище “ и фотографът Асен Великов с изложбата си „ Различната България “.

Националният събор на овцевъдите се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. За деянията бе обезпечен разпрострат на терен от 140 дка, на който бяха издигнати две подиуми, обособена бе над 5500 кв.м. изложбена повърхност и краткотрайни уреди от 1300 кв.м. През предходната година събитието бе посетено от над 150 000 души като до вечерта на 13 май в този момент се чака броят на гостите да е рекорден.

“Това е най-мащабният конгрес в бранш Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова просвета, обичаи, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него ще се включат представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия. Насърчаването на потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се организира под мотото „ Българските храни от български първични материали “, осведоми Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Развитието на сектора

В рамките на събора на 12 май задграничните представители на бранша обсъждаха на кръгла маса във Велико Търново провокации пред младите овцевъди и козевъди, както и трендовете в държанието на младите консуматори.
 026  028
От Националната асоциация за развиване на млечната овца в България упорстват пред институциите за решение на техните проблеми. Преди три седмици още веднъж потърсиха Министерството на земеделието с нови оферти.

„ Входирахме писма за смяна на БДС, с искане за проведеното събиране на сурово мляко и неговата продажба на районно равнище от регистрирани производители “, изясни Симеон Караколев.

Той е уверен, че груповият модел на работа занапред ще се развива и че няма да касае единствено общото транспортиране на суровината, само че и общата преправка и обща реализация на пазара.
По думите му, страната би трябвало да подкрепя овцевъдите само че освен под формата на дотации, а и със законодателните начинания и промени в нормативната база – на схемите и ограниченията, които касаят директно и индиректно бранша.

“Месото в овцевъдството е наложителен детайл, само че от 2017 година има наклонност да се понижава изкупната цена на овчето мляко. Това единствено по себе си е предотвратимо, стига да има опция – нормативна опция фермерите от страна на страната да могат сами да преработват своята продукция. Да могат сами да избират на кого да си продават млякото. В момента продаваш на регистриран изкупвач. Ами аз желая да го продам на комшията си, защото той ми дава по огромна цена- това е пазар, оцеляваш както намериш за добре”, разяснява Караколев.
Вносното агнешко месо продължава да тормози производители и консуматори поради съмнителното качество.

„ Най-важното е да се промени БДС, вероятно за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, който купувайки го потребителят, виждайки щемпел – да може да бъде сигурен, че е с генезис България “, показва Симеон Караколев.

Овцевъдите се надяват предложенията им да бъдат признати от страната, като по този начин освен ще се подобрят изискванията в бранша, а и потребителите ще поставят на трапезата си храни, родно произвеждане.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР