Гаврилов оглави веригата в началото на март, но е в

...
Гаврилов оглави веригата в началото на март, но е в
Коментари Харесай

Светослав Гаврилов, "Фантастико" : Ще продължим да отваряме нови обекти

Гаврилов оглави веригата при започване на март, само че е в екипа й от 22 години

Във времето на пандемия от ковид едни от най-незасегнатите от обстановката са комерсиалните вериги. Клиентите пазарят повече, мнозина се и презапасяват, потреблението е съсредоточена у дома. " Капитал " попита изпълнителния шеф на " Фантастико " Светослав Гаврилов за обстановката на пазара в този момент - след въвеждане на изключителното състояние

С какъв брой набъбна потреблението поради епидемията от короновирус ? Кои са най-купуваните артикули ?
- Не можем да кажем, че епидемията от ковид е довела до растеж в продажбите. По-скоро има смяна в търсенето на другите стокови групи - при едни артикули имаме растеж, а при други спад. От началото на годината досега се движим с естествения за веригата междинен месечен растеж на продажбите от 11-12% ( данните са въз основата на съпоставяне на продажбите в интервала 01.01.19 година - 22.03.19 година по отношение на 01.01.20 година - 22.03.20 година ). Такъв беше и резултатът ни за месец януари преди появяването на ковид в страната. През февруари имаме растеж над междинния. Това се дължи на засиленото извършване на покупки на съществени артикули в последната седмица на месеца поради информацията за разпространяването на COVID-19 и на обстоятелството, че месецът е с един ден по-дълъг. През март растежът понижава, което е резултат от въведените ограничения за ограничение разпространяването на ковид - ограничавания за достъп в обектите (ние бяхме първите, които го въведохме), понижаване на работното време с клиентите за разчистване и стерилизация, както и понижаване на асортимента на неопакованите артикули.
Най-голям растеж в продажбите, откакто епидемията доближи до България, имаме при: варива (боб, ориз и леща); консерви; съществени артикули (брашно, олио, захар, мая); макарони; почистващи препарати и тоалетна хартия. При някои от тези артикули имаше пикови дни, само че продажбите се възстановиха. В същото време ползата към други стокови групи внезапно понижа и се наложи прекъсване на някои действия в обектите, да вземем за пример печенето на хлебчета и закуски на място. Ограничихме доста и готвените ястия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви нови цифрови решения ползвате? Съжалявате ли за прекъснатия контракт с ebag, обмисляте ли свои онлайн поръчки?
- На този стадий не предвиждаме онлайн поръчки. Имаме оферти и хрумвания за планове в тази тенденция, само че всичко е в доста начален стадий. Колкото до партньорството ни с eBag, не считам, че решението ни е било неверно. Проектът доближи до мащаб, в който трябваше да се обособи като независима активност и ние взехме решение да запазим фокуса върху главния ни бизнес, а сътрудниците от eBag да развият сполучливо плана си. Раздялата беше взаимно съгласувана, плавна и без разтърсване. Продължаваме да сме в доста положителни връзки.

Как планирате в този момент зареждането, има ли дефицити при производители и вносители и в случай че да - на кои артикули?
- С оглед предстоящото покачване на търсенето на артикули от първа нужда, бяхме взели ограничения да заредим добре централния ни склад с такива артикули авансово. За стоките, за които има дефицит, като дезинфекциращите препарати, ежеседмично следим опциите на производителите и това, което идва при нас, неотложно се разпределя по обектите. Като изключим дезинфекциращите препарати, няма дефицит на артикули, които имат значителен дял в продажбите ни. При някои от вносните артикули се получава закъснение, поради обстановката по границите, само че наличностите ни го покриват. Съществени проблеми с доставките от българските производители нямаме. При пиковите продажби на някои артикули имаше осъществяване на доставките на няколко елементи. Повечето от производителите реагираха съответно и работеха изключително, с цел да отговорят на засиленото търсене. Стоките с генезис Китай са незначителна част от асортимента и оборота ни и проблемите с техния импорт не рефлектират върху работата ни.

Как се промени работата на компанията вследствие на епидемията от ковид ?
- Работата ни се промени доста и всички промени са подчинени на желанието ни за оптимално безвредно извършване на покупки за клиентите и, несъмнено, сигурността на чиновниците. " Фантастико " беше първата комерсиална верига, която вкара пропускателен режим и по този метод не беше позволено напрежение или скупчване на доста хора в супермаркетите. Въведохме засилени дезинфекции няколко пъти на ден на комерсиалните площи, касовите ленти и разделителите за артикули, кошниците и количките. Намалихме работното време, с цел да осигурим щателна стерилизация на комерсиалните обекти всяка вечер след края на работния ден за клиенти. Осигурихме маски, дезинфектанти и ръкавици за личния състав. Въведохме персонални асистенти, които подкрепят възрастни хора и хора със специфични потребности при извършването на покупки, като ги вкарват в супермаркетите предпочитано, с цел да не чакат дълго на опашката.

Наложи ли се редуциране, пренасочване или изпращане на чиновници в насилствен отпуск ?
- Във " Фантастико " нямаме съкратени чиновници или пък сътрудници в насилствен отпуск. Правим всичко допустимо да запазим досегашния си темп на работа. Служителите от секторите, които краткотрайно не действат, са пренасочени към други зони или в помощ на клиентите. Предвидихме в допълнение финансово стимулиране за сътрудниците, които работят в обектите. Дори сега набираме личен състав за нашия нов супермаркет, който ще отвори порти през юни в Банкя.

Ще обособите ли каси на самообслужване, какъв брой време ви би трябвало за такава смяна ?
- На този стадий не.

Ще стопира ли короновирусът плануваните капиталови планове на компанията за 2020 ?
- Продължаваме да работим интензивно по плановете, които имаме за тази година. Работим по график и при започване на юни ще отвори порти нашият нов обект в Банкя. Тази година ще бъде изработен главен ремонт на супермаркета в SkyCity Mall. Работим интензивно и по построяването на огромен супермаркет в Перник, който би трябвало да отвори при започване на 2021 година В началото на тази година към този момент открихме супермаркет в кв. " Манастирски ливади ", и по този начин общата инвестиция по тези планове ще надвиши 55 млн. лева

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР