Гъвкавост в прилагането на правилото за 3-те процента, помощ за

...
Гъвкавост в прилагането на правилото за 3-те процента, помощ за
Коментари Харесай

От парите до въздушния транспорт: Какво направи досега ЕС срещу коронавируса

Гъвкавост в използването на правилото за 3-те %, помощ за въздушния превоз, ограничение на износа на екипировка за отбрана - това са главните ограничения, санитарни и стопански, които Европейски Съюз взе в битката против последствията от пандемията от ковид, обобщава " Франс прес ".

Мобилизиране на средства

Комисията ще задейства механизъм на стойност 8 милиарда евро, с цел да се притече на помощ на уязвимите браншове на стопанска система.

Тези пари към този момент бяха отпуснати на страните членки в границите на Структурните фондове, само че не са били употребявани и трябваше да бъдат върнати.

Помощта на Брюксел е в това те да им бъдат оставени, с цел да могат да ги употребяват в битката против ковид. На тази основа Европейска комисия се надява да събере до 29 милиарда евро вложения или общо 37 милиарда евро.

Освен това тя ще позволи на страните членки да харчат против ковид 28 милиарда евро от структурните фондове, които са от техните национални пакети 2014-2020, които не са отпуснати.

До 800 милиона евро от Фонда за взаимност на Европейски Съюз, предопределени за спешни обстановки, също ще могат да бъда употребявани.

И най-после Брюксел ще даде 1 милиард евро от бюджета на Европейски Съюз, които да послужат за гаранция пред Европейския капиталов фонд, който пък да притегли 8 милиарда евро оборотни средства и да окаже поддръжка на минимум 100 хиляди дребни и междинни предприятия.

Търпимост към бюджетните дефицити

Брюксел даде обещание " оптималната еластичност " в използването на европейските правила за държавните бюджети, когато става дума най-много за недостига и прословутото предписание той да не надвишава 3 на 100 от брутния вътрешен артикул.

Това би трябвало да разреши на страните членки да усилят бюджетните си разноски, с цел да овладеят епидемията и да смекчат нейните негативни социално-икономически последствия.

В случай на тежка икономическа криза в еврозоната комисията изрази подготвеност да задейства уговорка, отменяща използването на разпоредбите, с цел да даде опция да се води бюджетна политика на по-глобална поддръжка.

Европейската комисия към този момент съобщи, че в тази ситуация с Италия, която е най-засегната страна в Европа от епидемията, ще изключи разноските й, свързани с битката против епидемията при оценката на бюджетния й недостиг.

Да се ползват гъвкаво разпоредбите за държавните помощи

Европейски Съюз, който строго следи държавните помощи на страните членки за фирмите да не нарушават разпоредбите на конкуренцията на единния пазар, ще прояви по-голяма приемливост.

Комисията ще следи държавните помощи да могат да бъдат отпускани на предприятия и изключително на дребни и междинни, които се нуждаят от средства поради рецесията, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Помощ за въздушния превоз

Временно Европейска комисия ще смекчи разпоредбите за летищните слотове, с цел да не се позволява самолети да летят празни и да се подкрепи въздушният превоз.

Въздушните превозвачи приканиха за анулация на тези правила, които принуждават компании да употребяват минимум 80 на 100 от слотовете си, защото в противоположен случай ще изгубят правата си през идващия сезон.

Подкрепа за научните проучвания

Брюксел ще активизира 140 милиона евро държавни и частни средства за проучвания на ваксини, диагностика и лекуване. От над 90 препоръчани плана 17 са подбрани и по тях към този момент се работи.

Европейската комисия, която се пробва да се оправи с неналичието на защитна eкипировка разгласи, че ще ограничи износа на тези артикули, с цел да подсигурява снабдяването с тях на единния пазар при разразилата се пандемия.

Комисията разгласява рекомендации за страните членки, с цел да избегне тапи на вътрешните граници на Европейски Съюз и да се даде опция на превозването на артикули макар контрола поради битката с ковид. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (581)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР