Гастролът на Румен Томов като кмет на Благоевград е на

...
Гастролът на Румен Томов като кмет на Благоевград е на
Коментари Харесай

Боклукът на Благоевград ще се окаже златен

Гастролът на Румен Томов като кмет на Благоевград е на път да приключи много печално. Причината не е единствено в това, че преди седмица Благоевградският административен съд отхвърли жалбата му против решението на Общинската изборна комиисия предварително да приключи мандата му. Над главата на Томов е надвиснало още едно произвеждане, "посветено " на пакостите, които той съумя да сътвори за негативно време и все във щета на общинския бюджет.

Преди дни стана ясно, че общински съветници са подали сигнал до прокуратурата за нанесени вреди на общинската хазна в размер на близо 2 млн. лв.. Поводът е анулация на решението, с което предходното управление на общината е избрало оператора на районната система за ръководство на отпадъците. Нищо, че въпросното решение напълно законно си беше влезнало в действие.

Скандалът избухна в края на предходната година, когато Томов - изпълнявайки предизборните си обещания да даде тази активност на локални компании -

реши да прегази закона

в символ на признателност към своите гласоподаватели.

Месец, откакто встъпи в служба - на 10 декември 2019 година, той „ касира “ предходното решение, приключи процедурата, която беше извършена по Закона за публичните поръчки и отхвърли да подпише контракта (в качеството на възложител) с крайния победител - ДЗЗД „ Регионално депо-Благоевград 2019 “.

Освен, че вкарва общината в правосъдни разпри, Томов на процедура подвигна въпросното ново и модерно оборудване на трупчета. И то единствено три месеца откакто бе публично намерено.

Инсталацията се намира в землището на с. Бучино и по план

би трябвало да обслужва пет общини

- Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Чрез нея трябваше да бъде решен един от най-сериозните проблеми в района, за който всяка година се харчеха големи средства за транспортиране и депониране на отпадъците... под дърво и камък.

Предишното управление на общината съумя да обезпечи положително финансиране за построяването на депото. То беше съвсем напълно от националния бюджет: 17 млн. лева - от ПУДООС и 6 млн. лева - от държавното управление.

Пак по това време беше направена и първа копка по план „ Проектиране и създаване на спомагателна апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци и компостираща апаратура за разделно събрани биоразградими зелени боклуци ". Стойността му бе съвсем почти 12 млн. лева - 7.6 млн. лева европейско финансиране, 1.347 млн. лева национално съфинансиране и 1 млн. лева - самоучастие на общината.

Работеше се и по трети план - „ Проектиране и създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци за районна система за ръководство на отпадъците на Регион Благоевград “, чиято обща стойност бе 36.444 млн. лв..

По този мотив при откриването на новото хранилище, тогавашният министър на екологията Нено Димов разгласи, че

то ще работи най-малко 100 години,

а с помощта на сепариращата и компостиращата апаратура, отпадъците ще се трансформират в плодородна почва и във висококачествено гориво. Новото оборудване бе посочено като образец "за кръгова стопанска система, при която отпадъците носят публични изгоди и добавена стойност, а не повреждат околната среда “.

Очевидно обаче,

кръговата стопанска система,

на която беше почитател предшественикът на Томов – Атанас Камбитов, не се оказа по усета на новия градоначалник. Или по-скоро - не му хареса постоянно определеният оператор на оборудването и по тази причина той запретна ръкави и потегли да си търси нов, по-подходящ. Без въобще да се интересува, че с решението си върна петте общини в първи клас - да се чудят от кое място да намерят непотребни пари за извозването и депонирането на отпадъците, въпреки да си имат чисто нова апаратура за знамение и приказ.

Номерът с изсмуканите от пръсти претекстове, с които новият градоначалник опитва да отсвири „ несъответствуващия “ оператор, обаче този път не минава пред Комисията за защита на конкуренцията / „ Комисия за защита на конкуренцията “/.

Като всеки естествен юридически индивид,

неизкушен от реваншизма и политическите игри

на държавните „ началници “, спечелилият сезира Комисията за безобразието на благоевградския градоначалник и началник (по статут) на злополучната Регионална система за ръководство на отпадъците.

От консорциума „ Регионално хранилище – Благоевград 2019 “, в което влизат три сдружения - „ Център за преработване “ (с 66% дял в него), „ Ресурс Фонд “ и „ Еко Комюнити “ (с по 17% ), упорстват антимонополното ведомство да анулира скандалното решение за отменяне на резултатите от публичната поръчка. И съумяват!

Комисията за защита на конкуренцията анулира като незаконосъобразно решението на Томов от 10 декември 2019 година за преустановяване на процедурата по възлагане на активността на определения оператор. И задължава Община Благоевград да възвърне на консорциума разноските, направени по производството - общо 4700 лв..

В решението си, членовете на Комисия за защита на конкуренцията са безапелационни, че процедурата би трябвало да бъде върната на стадий "продължаване от последното законосъобразно деяние за подписване на контракт с избрания реализатор или за преустановяване при вземане предвид с изложените в този акт претекстове ". И изясняват за какво това би трябвало да се случи неотложно: без значение по какъв начин се споделя кметът на общината. Той - от името на общината като възложител - е задължен или да подписа контракт за осъществяване на дейностите по поръчката, или да я приключи законосъобразно, в случай че фактически е налице някоя от хипотезите на член 110, алинея 5 от Закон за обществените поръчки –

отпаднала нужда.

И тъй като измежду претекстовете на Томов за преустановяване на процедурата сходно събитие не съществува, резултатите от локалните избори по никакъв метод не обезсилват дейностите и актовете на предходния кмет, безапелационни са от Комисията.

Притиснат до стената Томов няма по какъв начин да погази и това решение, още повече, че на особено свиканата среща по случая, управниците на Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, също са изказали мнение, че решението на Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се извърши, с цел да не се стига до дълга правосъдна процедура. Тя с изключение на, че ще докара до дълго закъснение на пусковия период на инсталациите, ще изисква и много средства за превозването на отпадъците към други обитаеми места. А образецът със настоящето състояние е повече от индикативен – месеци наред Благоевград вози боклука си в Костинброд, а опадъците от Симитли пък пътуват към Разлог.

Казано систематизирано

с дейностите и бездействията си

градоначалникът Томов е уредил съгражданите си и данъкоплатците от другите четири общини единствено и само с нови и напълно непотребни разходи за превозване и депониране на отпадъците отвън района: по 2.74 лева на звук - според чл.60 от Закона за ръководство на отпадъците, плюс 57 лева на звук за 2019 година и 95 лева на звук за 2020 година - според чл.64 от същия нормативен акт.

Така че, в случай че човек би трябвало да добие действителна визия за следствията от държанието на градоначалника Томов, "просто "

би трябвало да умножи тези суми по... 24 117 тона,

какъвто е плановия потенциал на бездействащата апаратура.

С други думи, вредите за петте общини, съсобственици на РСУО-Благоевград, за петте месеца на 2020 година надвишават 2 млн. лв.. Така най-малко считат съветниците, които са подали сигнала до Главния прокурар и до Специализираната прокуратура.

Пред в. „ БАНКЕРЪ “ единият от тях - Красимир Роячки, съобщи, че той и сътрудниците му от групата на ГЕРБ нееднократно са предупреждавали кмета, че неподписването на контракта със законно определеният оператор на депото, ще докара до съществени проблеми. Той обаче си вземал решенията напълно еднолично. И, без значение от непотребните разходи, наредил отпадъците на общината да се карат в сметището на Костинброд. Роячки е безапелационен, че той и сътрудниците му няма да се откажат от борбата, тъй като истината е на тяхна страна и това би трябвало да е явно за всеки. Дали?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР