Гъст черен или тъмносивия пушек и тежка задушлива миризма -

...
Гъст черен или тъмносивия пушек и тежка задушлива миризма -
Коментари Харесай

Ако съседът гори гуми, или къде се подава сигнал за мръсен въздух

Гъст черен или тъмносивия дим и тежка задушлива миризма - това е нормалната атмосфера за доста квартали на София, когато стартира отоплителният сезон. Причината - трансформиралата се в процедура от години в частни домове, фабрики, автосервизи и на обществени места да се палят боклуци, гуми, метали, кабели, облекла, пластмаси и моторни масла, които дружно с твърдото битово гориво да се употребяват за отопление.

Горенето на сходни материали е неразрешено от закона, тъй като замърсява тежко въздуха и вреди на здравето на хората.

Глобата е от 300 до 1000 лева .,

а институциите твърдят, че правят инспекции непрекъснато. Означава ли това, че в случай че сигнализирате, че съседът гори гуми в двора и вие не можете осми час да си проветрите стаята без да се разкашляте още с отварянето на прозореца, нарушителят ще бъде осъден? Краткият отговор е " Не, в случай че огънят гори в частния му парцел " и " Може би, в случай че е на обществено място ".

Сигналите и инспекциите

Проверките се правят от Столичния инспекторат и от Регионалните инспекции по околната среда и водите, които одобряват сигнали непрекъснато. Само те могат и да постановат санкции за нарушавания.

Сигналите към софийския инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ - София) се подават на телефони 02/ 856 51 51 (от 9 до 17 ч), 0887 787 484 (денонощно ) или посредством електронната поща - на [email protected]. Екипите, образувани със заповед на шефа, вървят на място по сигнали непрекъснато, обясниха от инспектората в отговор на въпроси на " Дневник ". За останалите градове телефоните за сигнали могат да се намерят на страниците на районните инспекторати.

Екипите работят по сигнали, свързани със замърсяване на водите и на въздуха от разнообразни индустриални източници, нерегламентирано изхвърляне и изгаряне на боклуци от индустриални обекти, противозаконен рандеман на инертни материали (пясък и баластра), владение и търгуване със застрашени скотски и растителни типове и други Ако открият нарушаване, дават наставление на нарушителя или сформират акт за административно нарушаване, прецизират от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София.

Столичният инспекторат приема сигнали и тъжби на жители и юридически лица документално на адрес [email protected] или на денонощния телефон 02/987 5555. Изискването е подаващият сигнала да даде телефон за връзка, име и фамилия и прецизен адрес на мястото, където съгласно него се прави нерегламентирано горене.

За да създадат инспекция и да наложат наказания обаче инспекторите би трябвало наложително да са придружавани от служител на реда, без значение дали сигналът е за горене на материали на обществено място или в частен парцел. Причината е, че единствено органите на реда могат да изискват персонални документи, с цел да бъде наложена глоба на причинителя на нарушаване.

Обаждане на незабавния телефон 112 препраща подателите на сигнали към Столичния инспекторат.

Частният парцел като цитадела

Причината да няма осъдени за горене на гуми или други материали се оказва... частният парцел. Според настоящото законодателство нито чиновниците на столичния инспекторат, нито на районните инспекции по околната среда, имат право да ревизират какво се гори в частни парцели, обясниха от двете институции.

За инспекции в частни парцели чиновниците на Столичен инспекторат би трябвало да бъдат позволени от притежателите или да разполагат в прокурорска заповед.

От инспектората споделиха за " Дневник ", че за последната година не им е бил отхвърлен достъп до частен парцел, само че пък и

няма наложена глоба

за битово горене на боклуци в тях. Причината е, че инспекторите могат да удостоверят нарушаване само в случай че станат очевидци по какъв начин някой хвърля в огъня или заварят отпадък край горящо огнище, който очевидно е квалифициран да бъде изгорял.
За да разширят опциите си за инспекции министърът на околната среда Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха, че ще предизвикват законодателни промени, с които да търсят подпомагане от органите Министерство на вътрешните работи. Досега обаче такива не са подхванати, сподели инспекция на " Дневник " в министерството на околната среда и водите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (121)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР