Гаспачото, студената зеленчукова супа от Южна Испания, от десетина години

...
Гаспачото, студената зеленчукова супа от Южна Испания, от десетина години
Коментари Харесай

Испанското гаспачо превзема света. Кои са лидерите производители на пазара?

Гаспачото, студената зеленчукова чорба от Южна Испания, от десетина години шества и в останалата част на Европа и продължава да завоюва света, осведоми Франс прес. Зад голям брой марки три колоса си оспорват три четвърти от международното промишлено произвеждане.

Всяка година по време на сезона, който стартира след Великден и завършва през септември, десетки милиони литри гаспачо наводняват пазара.
През юли 2020 година са създадени не по-малко от 32 милиона литра, а за цялата 2019 година 67 милиона литра, съгласно компанията за пазарни изследвания Нилсен (Nielsen). 

Гаспачо има в хладилниците на французи, германци, словаци, финландци, американци и даже японци.

Домати, чушки, краставици, лук, зехтин, оцет, сол са измежду суровите съставки за индустриален артикул, който е верният избор, защото е вегански, съдържа витамини и малко захари. Извънредно пресен, той може да се съхранява сред 70 и 90 дни и е същинско предизвикателство за производителите, които се преценяват и с метеорологичните условия. Наред със сладоледа продажбите на гаспачо скачат, когато настъпи доста горещо време.

Монополното трио

Гигантът Пепсико (Pepsico) донесе триумфа на продукта, когато през 1999 година купи Тропикана Алвалие (Tropicana Alvalle), най-известният от тримата огромни производители на гаспачо.

Лидерът в бранша обаче е Гарсия Карион (Garcia Carrion), който пусна на пазара редица типове гаспачо под многочислени марки. Същото направи и Ей Ем Си нечъръл дринкс (AMC Natural Drinks) - третият испански експортьор на хранителни артикули.

Макар рецептата да е от Андалусия, водачите в бранша са от прилежаща Мурсия, Югоизточна Испания. Там е концентрирано близо 75% от международното произвеждане с общ оборот от 119,2 милиона евро (+12,4%) за интервала от април 2018 г. до август 2019 година, сочат данните на Алимаркет (Alimarket), референтния надзорен орган за хранителната индустрия в Испания.

AMC Natural Drinks снабдява супермаркетите във Франция, Съединени американски щати, Канада и Япония. Tropicana Alvalle изнася близо 50% от продукцията си, най-много във Франция, която е главният й външен пазар, само че също и в Белгия, Португалия, Австрия, Швейцария, Нидерландия и Обединеното кралство.
Износът на Гарсия Карион е за Португалия, Франция и Германия, след което идват страните от Източна Европа.

Интензивно земеделие

Международният дипломат на средиземноморския метод на хранене и испанските поля, съгласно рекламното лого на монополното трио, беше заставен да приспособи производството си, с цел да отбрани имиджа си.

Въвлечени в правосъдни каузи по искове против интензивното земеделие, трите марки се гордеят, че се доставят с нужните артикули на локално равнище, слагат на напред във времето пресните артикули и поставят старания да понижат потреблението на вода и сила. Така е в най-новия цех с повърхност от 28 000 квадратни метра, в който Tropicana Alvalle влага 31 милиона евро.

" В същото време инженерите се надпреварват да употребяват въображението си, с цел да се конкурират с домашно приготвеното гаспачо ", изяснява Фернандо Марин Ромеро, търговски шеф на AMC Natural Drinks за Испания и Португалия.

Гаспачо с розмарин, с ягоди, повече или по-малко воднисто, гъсто, био, с самун - марките желаят да са новаторски, с цел да разширят гамата.  

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР