Гарваните“ от Тумас Банерхед (издание на Персей, превод Галина Узунова)

...
Гарваните“ от Тумас Банерхед (издание на Персей, превод Галина Узунова)
Коментари Харесай

Гарваните - един от най-обсъжданите романи в Швеция, излезе на български

„ Гарваните “ от Тумас Банерхед (издание на Персей, превод Галина Узунова) е един от най-дискутираните романи в днешната скандинавска литература и е спечелил най-престижната литературна премия на Швеция – „ Аугуст ”, по името на класика Аугуст Стриндберг. Романът на Банерхед демонстрира една друга Швеция. В него не виждаме единствено студената и изящна хубост на северната страна. Фокусът е подложен върху суровия живот и непостижимия труд, върху мрака, който се спуска и на открито, и в съзнанието на индивида, когато участта му се окаже прекомерно жестока. Книгата съставлява опция да проследим „ от вътрешната страна “ развиването на едно съществено психическо заболяване, да разберем какво би могло да накара някого непринудено да се откаже от най-големия подарък – личния си живот.
Швеция през 70-те години на предишния век. Агне и фамилията му едвам свързват двата края, обработвайки нивите в своето стопанство в Гарвановото тресавище. Големият му наследник, Клас, безпомощно следи по какъв начин бащата гасне и постепенно губи разсъдъка си, грохнал от непостижимия труд и прекомерно нежната вяра за бъдещето. На раменете на младото момче тежи бремето да наследи стопанството и да продължи фамилната традиция, запазила се генерации наред. Но на него не му е по сърце животът на фермер и тежката земеделска работа, не може да се помири с участта, определена за него от предците му. Клас търси разтуха в природата – измежду кукувиците, синигерите и скорците. Само измежду тях той открива смисъл и се усеща предпазен. В същото време татко му се терзае от непрестанна паника за реколтата, за прииждащи паразити и естествени бедствия, за съсипия, която е просто плод на измъченото му схващане. Ято гарвани, невидими за останалите, го преследват на всички места с безмилостното си грачене. Агне постепенно потъва в лудостта си, а Клас е разкъсван сред избора да бъде добър наследник или да следва своя личен път.
Романът на Тумас Банерхед е извънредно достоверно и прочувствено изложение на паниката на едно момче с нелека орис, на несигурността, която всеки човек изпитва на границата сред детството и живота като възрастен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР