Гърция засили граничните патрули, след като Турция обяви, че вече

...
Гърция засили граничните патрули, след като Турция обяви, че вече
Коментари Харесай

Гърция затегна контрола на границите след новата вълна мигранти от Турция

Гърция ускори граничните патрули, откакто Турция разгласи, че към този момент няма да пречи на мигрантите да се насочат към Европа, оповестиха гръцките управляващи, представени от " Франс прес ".

" Гърция стегна защитата своите сухопътни и морски граници до оптимално вероятната степен ", посочи източник от държавното управление.

Полицейски източник е показал, че граничните патрули са били удвоени и е бил насочен общ апел за нараснала подготвеност.

" Всичко е под надзор, няма причина за безпокойствие ", отбелязал източникът пред " Франс прес ".

Източник от армията е споделил, че към 300 души са били видяни от турската страна на границата в североизточната област Еврос.

" Тази численост не е нещо неизмеримо ", допълнил той.

Високопоставено турско публично лице по-рано през днешния ден сподели, че Анкара повече няма да затваря границите си за мигранти, които желаят да отидат в Европа, малко след избиването на 33-ма турски бойци при въздушен удар на сирийските държавни сили в северозападната сирийска провинция Идлиб.

В допълнение към групата мигранти на сухопътната граница, турската частна новинарска организация DHA посочи, че други мигранти са пристигнали на брега на Айвачък в Чанаккале, Западна Турция, пробвайки се да се доберат до гръцкия остров Лесбос с лодки.

Репортери на " Франс прес " на Лесбос споделиха, че една лодка е пристигнала с 15 афганистанци на борда, в това число няколко деца.

Турция, която към този момент приютява към 3,6 млн. сирийски бежанци, се притеснява, че още хора може да дойдат в страната, където нараства националното неодобрение против тяхното наличие.

Гърция и страните членки на Европейския съюз се притесняват от следващ приток на бежанци от Сирия, откакто през 2015 година повече от 1 млн. се добраха до Западна Европа, преди да бъде реализирано съглашението сред Европейски Съюз и Турция за надзор върху мигрантите, отправящи се към Европа.

Междувременно гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е отпътувал незабавно за егейските острови Лесбос, Хиос и Самос, където и тази нощ имаше вълнения поради наличието на хиляди мигранти. Според локалните управляващи " ситуацията е отвън надзор и на островите царува цялостен безпорядък ".

Мицотакис ще се опита да убеди хората там, че скоро мигрантите ще бъдат настанени в затворени лагери.

Присъствието на хиляди мигранти разгневи локалните хора и докара до конфликти с полицията и десетки ранени на гръцките острови.

Правителството беше насила да изтегли специфичните елементи на полицията, откакто въоръжени локални поданици ги нападнаха.

Протестите са с искане неотложно депортиране на всички чужденци и цялостен надзор на морската граница с Турция.

Информацията, че Турция пуска всички мигранти свободно към Гърция, ускори още повече недоволството по гръцките острови.

Хората се опасяват и от разпространяване на ковид, тъй като мигрантите идват от страни, където има зараза от болестта.

Опозицията изиска оставка на министри по отношение на безредиците на островите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР