Гърция започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е

...
Гърция започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е
Коментари Харесай

Гръцката икономика е в подем, свършва ли кризата?

Гърция стартира оптимистично новата година: дефицитът по настоящата сметка е преодолян, безработицата спада, вложителите се завръщат в страната, установи Дойче веле. Свърши ли рецесията?

Години наред Гърция беше проблематичното дете на Европа, когато става въпрос за стопанска система. Държавата беше неведнъж спасявана с пари от Европейския съюз. Но в този момент страната стартира оптимистично новата година - тежката икономическа рецесия наподобява е отминала. Балансът сред държавните доходи и разноски е реализиран, а стопанската система пораства доста. Все отново това надалеч не значи, че всеки грък има работа и към този момент няма небогати.

Гърция предлага работна ръка

Понякога всичко е въпрос на вероятност. Гърция има стратегическо географско разположение, само че също и висока безработица, споделя професорът по стопанска система Панайотис Петракис от Атинския университет. Когато някой вложител търси работна ръка в западните страни, постоянно удря на камък. А без нужните фрагменти капиталовите му проекти не могат да се осъществят, а още по-малко да бъде реализиран напредък, изяснява икономистът.

Но не и в Гърция, където нещата наподобяват друго, добавя той: "Когато вложител търси в Гърция работна ръка, да вземем за пример в строителството или туризма, той бързо я намира. Назначава хора, които до момента са били безработни. Така той реализира и напредък. Толкова е просто. "

Туризмът - моторът на гръцката стопанска система

Безработицата в Гърция е към 17%. През тази година се чака тя да падне до 15,5% поради икономическия напредък. Туризмът продължава да е движещата мощ на гръцката стопанска система. Очаква се през 2020 още хора да намерят прехранване в хотелите и заведенията за хранене. В тези сфери множеството работни места се резервираха даже по време на тежките спешни години. Гърция тогава печелеше туристи с преференциални предложения. Държавата съумя да се възползва от проблемите в другите конкурентни страни: размириците в Египет, терористичните атентати в Тунис, опита за прелом в Турция.

Според Петракис главното предизвикателство за Гърция сега е да резервира туристите, които е привлякла през предишните години. "И съумяваме. Идват и задгранични вложители. Те купуват хотели, които банкрутираха по време на рецесията. Инвеститорите ги ремонтират, което води нови туристи ", изяснява икономистът.

А какво мислят заетите в туристическия отрасъл? Сула държи таверна в атинския квартал Плака. Тя удостоверява, че се усеща усъвършенстване. "Не знам какъв брой милиона туристи идват в допълнение в Гърция. При мен в таверната растежът е към 10% за една година ", споделя Сула.

Нещата се усъвършенстват освен за заетите в туризма и строителството. И високообразованите фрагменти намират по-лесно работа, на първо място в високотехнологичния бранш.

Панайотис Петракис акцентира един от огромните плюсове на този отрасъл: не би трябвало да се влагат милиони за инфраструктура, на човек му би трябвало добра концепция и връзка с интернет. Самият Петракис управлява отдел за компютърно образование в учебни заведения, университети и частния бизнес. "Когато се огледате на етажа, ще видите 50 чиновници. Аз обаче имам 550. Къде са останалите? Те работят от у дома, от разнообразни точки на Гърция, или пък в чужбина - да вземем за пример от Австралия. Най-добрият ми IT-служите живее и работи на остров Крит. Той в никакъв случай не е тук ".

Скоро отличникът на Европейски Съюз?

Новото дясно държавно управление на Гърция понижи налога за компаниите, с цел да могат да бъдат привлечени нови вложители и да се отворят още работни места. Така то желае да реализира поставената цел, гръцката стопанска система да нарасне с 2,8%, което би я трансформирало в отличник по този индикатор в целия Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР