Гърция заема първо място по брой граждански енергийни общности през

...
Гърция заема първо място по брой граждански енергийни общности през
Коментари Харесай

Гърция е първа в Европа по брой граждански енергийни общности

Гърция заема първо място по брой цивилен енергийни общности през 2022 година, съгласно отчет на Съвета на европейските енергийни регулатори (CEER).

По-конкретно, страната е имала 884 такива енергийни общности през 2022 година, до момента в който Холандия е втора със 705 и Австрия трета с 200. Белгия, Италия и Испания са по-ниски с 66, 39 и 20, надлежно, до момента в който други страни са с нула, като се изключи на Словения, която имаше две.

Няма обаче публични данни за Германия, макар че Германската енергийна организация (dena) оцени техния брой на над 1700 през 2022 година Липсата на цивилен енергийни общности в държави-членки като Франция се дължи на непълна правна рамка.

В Гърция през последните години са приключени 1664 плана на енергийна общественост.

Трябва да се означи, че според Директивата за електрическата енергия на Европейския съюз, държавите-членки би трябвало да дадат опция на жителите да вземат участие в енергийни общности. Целта е да се улеснят взаимните вложения в планове за възобновима сила и да се понижат разноските за сила.

В Гърция има 511 плана с условия за присъединение и в развой на създаване, написа BalkanGreenEnergyNews. 

Що се отнася до Гърция, заместник-министърът на околната среда и енергетиката Александра Сдуку сподели неотдавна в Народното събрание, че 1664 плана от 1462 енергийни общности са били пуснати в употреба през последните пет години. Заедно с още 300 плана за лично ползване броят им надвишава 1700, а общата конфигурирана мощ надвишава 1 GW. Още 511 обекта са получили условия за присъединение и са в развой на създаване, добави тя.

Числата включват цивилен енергийни общности и общности за възобновима сила. Първите могат да работят в народен мащаб и да имат гъвкавостта да употребяват както технологии, основани на изкопаеми горива, по този начин и технологии, основани на възобновими източници, само че само за произвеждане на електрическа енергия. Вторите са локални и употребяват технология за произвеждане на сила единствено от възобновими източници, включващи електричество, газ и топлота. Обхватът им на активност е по-тесен.

Според членове на енергийните общности в Гърция цената на присъединяване във фотоволтаичен план под 1 MW може да доближи до 1000 евро. Той подсигурява персонална индустриална квота от към 2 MWh годишно за интервал от 20 години. Той се отстранява от сметките на вложителя посредством механизма за чисто премерване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР