Гърция все още настоява за изплащане на репарации от страна

...
Гърция все още настоява за изплащане на репарации от страна
Коментари Харесай

Гърция иска по-добри отношения с Германия, но първо да изплати репарациите за ВСВ

Гърция към момента упорства за погашение на репарации от страна на Германия за жертвите си от Втората международна война и погасяване на заем, който тя е била принудена да даде на нацистките си окупатори. Това е декларирал гръцкият президент Прокопис Павлопулос пред немския си сътрудник, който е на посещаване в Атина, оповестява " Ройтерс ".

Павлопулос, който се срещна с Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи, че такива претенции попадат в границите на " съпротивата против тези, които желаят да се върнат в кошмарно минало ", намеквайки за възхода на крайната десница в Европа преди изборите за Европейски парламент през идната година.

 Полша твърди, че Германия би трябвало да заплати репарации в размер на $850 милиарда
Полша твърди, че Германия би трябвало да заплати репарации в размер на $850 милиарда

Управляващата партия " Право и правдивост " възроди въпроса за военните репарации

" Разглеждаме настояванията на Гърция по отношение на окупационния заем и военните репарации за законни и правосъдно изискуеми ", акцентира Павлопулос.

Германия се извини за закононарушенията от нацистката ера по време на войната, само че настоя, че не желае да разисква репарациите. Тя отхвърли да дължи каквото и да било на Гърция за Втората международна война, защото изплати на Атина сумата от 115 млн. немски марки през 1960 година

Силите на Хитлер окупират Гърция в интервала сред 1941-1944 година и откопчва така наречен " окупационен заем ", употребен за подкрепяне на финансирането на акцията на нацистите в Северна Африка. Последва неудържима инфлация, а десетки хиляди хора умряха от апетит.

Гърция е била принудена да даде 476 млн. райхсмарки, които гръцките управляващи пресметнаха на 6-10 милиарда евро през днешния ден.

 Германия дължи на Гърция €185 милиарда репарации от ВСВ, настояват немски учени
Германия дължи на Гърция €185 милиарда репарации от ВСВ, настояват немски учени

" Атина и Берлин: Отворена сметка - отворена рана "

Репарациите за Втората международна война изплуваха още веднъж като прочувствен проблем по време на интервала 2010-2018 година в Гърция на избавителни помощи, когато гърците, наранени от строгите ограничения за икономии, събуждайки остарели несправедливости, упрекнаха най-големия заемодател Германия за мъчителните съкращения, свързани с три интернационалните избавителни стратегии.

По време на Втората международна война към хиляда гръцки села бяха изличени и десетки хиляди хора бяха избити при репресии от страна на немските войски, опитващи се да смачкат гръцката опозиция, която освободи огромни елементи от страната.

Щайнмайер посети мястото на нацистки концентрационен лагер в атинското предградие Хайдари, където са починали стотици хора. " Ние почитаме тези жертви и най-много се извиняваме ", уточни немският президент по време на среща с гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

Говорителят на немското държавно управление Щефен Зайберт съобщи на конференция в сряда: " Смятаме, че въпросът за немските репарации е дефинитивно позволен юридически и политически. Гръцкото държавно управление към момента не е упорствало за тях. "

Ципрас съобщи, че визитата на Щайнмайер е късмет за ново начало в двустранните връзки, само че добави: " Разбира се, това не значи, че би трябвало да забравим или да заметем което и да е от нашите разлики от далечното минало под килима. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР