Гърция успешно пласира емисия от 15-годишни държавни ценни книжа, съобщи

...
Гърция успешно пласира емисия от 15-годишни държавни ценни книжа, съобщи
Коментари Харесай

Гърция успешно пласира 15-годишни държавни ценни книжа

Гърция сполучливо пласира емисия от 15-годишни държавни скъпи бумаги, заяви АНА-МПА.

За първи път страната излиза на пазарите с скъпи бумаги с падеж след 2032 година, когато завършват дълготрайните ограничения, планувани за облекчение на гръцкия държавен дълг.

Според информацията цел на страната е да получи от емисията сред 2 и 2,5 милиарда евро, като началната рентабилност е избрана на близо 2 %, предава Българска телеграфна агенция.

Ежедневникът " Катимерини " оповестява в електронното си издание, че търсенето е било огромно, като офертите от дълготрайни вложители са били за съвсем 19 милиарда евро. Доходността на емисията при отварянето й е била 1,97, само че последователно, до затварянето на книгата с офертите през днешния ден следобед, е спаднала до 1,88 %.

Според вестника събитието, че падежът на емисията е 2035 година, т.е. в година, за която към момента не е доказана устойчивостта на гръцкия държавен дълг, е мощно обръщение към вложителите.

Миналия петък рейтинговата организация Фич увеличи кредитния рейтинг на Гърция с една степен до Вътрешни войски (лат. букви) с позитивна прогноза, базирайки се на нарасналата резистентност на дълга и стабилната политическа конюнктура.

Гръцката Организация за ръководство на обществения дълг е оповестила, че през 2020 година има желание да получи от интернационалните финансови пазари сред 4 и 8 милиарда евро. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР