Гърция трябва да заеме по-строга позиция срещу подкупите, свързани с

...
Гърция трябва да заеме по-строга позиция срещу подкупите, свързани с
Коментари Харесай

Европрепоръки към Гърция за антикорупционното ѝ законодателство

Гърция би трябвало да заеме по-строга позиция против подкупите, свързани с държавни чиновници, гласи отчет на Групата на страните от Съвета на Европа против корупцията (GRECO) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), осведоми в. „ Катимерини ”.
47-членният Съвет на Европа и Организацията за икономическо сътрудничество и раз насочиха през юни тази година рецензия към гръцкия парламент, откакто той понижи подкупа, взет от държавни чиновници от закононарушение до по-дребно нарушаване. По този метод бяха въведени по-леки санкции за сходни закононарушения, съобщи GRECO.
След мощни рецензии от страна на групата, държавното управление още веднъж вкара в известна степен по-строги санкции за подкупи за закононарушения през ноември. Въпреки това, добави GRECO, измененията не са задоволителни, съобщи БГНЕС.
„ Понижението на наказванията за корупция през юни ще има дълготрайни ретроактивни последствия в Гърция във връзка с корупционни закононарушения, осъществени от държавни чиновници преди 18 ноември 2019 година, които към момента ще се смятат за дребни прегрешения “, се споделя в отчета.
В друга рекомендация GRECO акцентира, че утежняващите условия при рушвет би трябвало да постановат по-строги санкции за нарушителите и прикани за промени в член 236.1 от Наказателния кодекс на Гърция.
GRECO също изрази угриженост, че актуалната правна рамка изключва президента от носенето на всякаква наказателна отговорност за корупционни закононарушения.
„ Президентът на републиката несъмнено е държавен чиновник, без значение дали функционалностите му имат единствено параден темперамент и изключването на носенето на наказателна отговорност за рушвет от президента и във връзка с корупционни закононарушения е главен минус “, се споделя в отчета.
Докладът приканва Гърция да съблюдава интернационалните стандарти против прането на пари и битката против финансирането на тероризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР