Гърция ще забърза преместването на търсещи убежище от претъпканите лагери

...
Гърция ще забърза преместването на търсещи убежище от претъпканите лагери
Коментари Харесай

Гърция ускорява преместването на мигранти от островите след опустошителен пожар

Гърция ще забърза преместването на търсещи леговище от претъпканите лагери на островите към континенталната си част, оповестиха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ", като се базира на чиновници от Атина.

Повод стана пожарът в един от лагерите на остров Лесбос. Вследствие на него една жена е починала, а 17 души са ранени. Лагерът в Мория е претъпкан от дълго време - четири пъти над потенциала си.

Пожарът потегли от товарен резервоар, който гръцките управляващи употребяват за заслон на бежанци. Все още се проверява точната причина.

Поне 250 души ще бъдат трансферирани в континентална Гърция до края на деня, споделя заместник-министърът за отбрана на жителите Лефтерис Економиу. Обитателите на лагера обаче са доста повече - към 12 хиляди души.

 Гърция форсира преместването на мигранти от островите след унищожителен пожар
© Reuters

Атина се надява да трансферира общо 3000 души от всички острови. Такива проекти имаше и преди по самодейност на пристигналото на власт през юли консервативно държавно управление (заради възходящия поток от Турция), само че това трябваше да се случи по-бавно. Сега ще се ускорят опитите да се обнови инфраструктурата и да се връщат в Турция претендентите за леговище, чиито молби са отхвърлени.

Над 9000 са пристигналите в Гърция през август - най-големият месечен брой, откогато Европейският съюз и Анкара подписаха договорката, ограничаваща потока на бежанци и мигранти. Според Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации броят им през септември до момента е бил над 8000 души.

Това е надалеч от мащабите на 2015 година, когато милион души, огромна част от Сирия, доближиха гръцката територия, а доста от тях продължиха към Западна Европа. Лагерите, в които останалите се настаняват, са известни с неприятните условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР