Гърция ще ускори проекти за проучване за находища на природен

...
Гърция ще ускори проекти за проучване за находища на природен
Коментари Харесай

Гърция ускорява проучванията за находища на природен газ

Гърция ще форсира планове за изследване за залежи на природен газ взаимно с частни вложители, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис във вторник. Целта е да намалее зависимостта си от вноса на съветски енергоизточници и да се трансформира страната в енергиен център в Европа.

Около 40% от годишните си енергийни потребности с съветски газ Гърция задоволява с импорт от " Газпром ". Страната е произвеждала дребни количества нефт в предишното и се е опитвала да откри какъв е капацитета за лични изкопаеми горива. Но ниските цени на суровия нефт през предходните години, прекосяването към зелена сила и неналичието на политическа воля стопираха проектите за изследване.

" Ускоряването на употребата на националните енергийни запаси на страната ще ни разреши – в случай че имаме шанс и имаме годни за употреба залежи на природен газ – да засилим нашата енергийна самостоятелност, нашата енергийна сигурност ", сподели още Мицотакис.

Днес той се срещна с ръководителите на енергийната промишленост във вторник, като изясни, че Гърция се стреми да има ясна визия до 2023 година дали разполага с газови залежи, които може да употребява. Засега данните за евентуални газови находища карат държавното управление да гледа " оптимистично " на такава вероятност.

Това ускоряване, сподели той, няма да подкопае политиката на страната за увеличение на възобновимите енергийни източници и понижаване на въглеродните излъчвания с 55% до 2030 година в сходство с задачите на Европейски Съюз за изменението на климата.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР