Гърция ще поиска помощ от ЕС, за да реши проблема

...
Гърция ще поиска помощ от ЕС, за да реши проблема
Коментари Харесай

Проф. Георгиос Плиос: Десни политици са виновни за недоволството от бежанците в Гърция

Гърция ще изиска помощ от Европейски Съюз, с цел да реши казуса с мигрантите, съобщи пред БНР проф. Георгиос Плиос от Атинския университет.

„ Нека погледнем към корена на казуса, а той е, че след съглашението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година бежанците и мигрантите, които идват от Турция на гръцките острови, би трябвало да останат там, в случай че желаят да си запазят правото да останат на територията на Гърция. Те нямат право да изоставен острова и тъкмо там е казусът “, разяснява той в предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

Според проф. Плиос актуалното неодобрение на гърците против новите мигрантски центрове от закрит вид се дължи на това, че жителите на островите желаят да се отърват не толкоз от самите бежанци, колкото от стигматизацията на островите от медии и политици.

„ По време на предизборната акция десните политически сили в Гърция споделяха, че би трябвало изгоним бежанците и да ги изпратим там, откъдето са пристигнали и точно тези сили значително сътвориха това неодобрение. А в този момент тези политици вършат тъкмо противоположното “, означи той.

„ Проблемът би трябвало да се реши на политическо равнище освен в Гърция. Част от мигрантите би трябвало да бъдат свободни да отидат, където желаят, откакто са бежанци “, сподели проф. Плиос.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР