Гърция се споразумя с кредиторите за приватизация на три лигнитни

...
Гърция се споразумя с кредиторите за приватизация на три лигнитни
Коментари Харесай

Раздвижване на енергийната карта на Гърция

Гърция се споразумя с кредиторите за приватизация на три лигнитни централи, благосъстоятелност на Националната електрическа компания ДЕИ. Атина е принудена за тази приватизация след решение на Европейския съд, че държавната електрокомпания злоупотребява с монопола на пазара на въглища. За да спре митингите на синдикатите, енергийният министър Статакис съобщи, че ще бъдат непокътнати всички работни места.

Газопреносният оператор ДЕСФА е още веднъж в процедура на приватизация. За да увеличи цената на предлаганите 66% от акциите, министреството на енергетиката усилва потенциала на терминала за полутечен газ на остров Реветуса. Основната причина за отвод от договорка за приватизацията на ДЕСФА е, че на терминалът при Реветуса няма подземни хранища. В момента се работи по оценка на опцията да се употребяват съществуващи подземни уреди наоколо до град Кавала.

Видимо се трансформира енергийният баланс с интензивността по плана за плаващ терминал за полутечен газ до Александруполис. Според експерти, този терминал е евентуален източник на газ за Балканите посредством бъдещия българо-гръцки интерконектор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР