Гърция се придвижи към изграждането на първите си офшорни вятърни

...
Гърция се придвижи към изграждането на първите си офшорни вятърни
Коментари Харесай

Гърция залага на офшорния вятър, за да намали зависимостта си от изкопаеми горива

Гърция се придвижи към построяването на първите си офшорни вятърни паркове, идентифицирайки зони за развиването им в проектоплан, посредством който консервативното държавно управление се надява да понижи зависимостта на страната от изкопаемите горива.

Средиземноморската страна, която е заобиколена от море и има мощни, непрекъснати ветрове, подобаващи за произвеждане на сила, е генерирала повече от 50% от силата си от вятърна, слънчева и водна сила през предходната година. Останалата част от електрическата енергия е създадена от природен газ, въглища и петрол, отделящи парникови газове.

Дългоочакваният план на програмата за развиване на офшорната вятърна сила беше разгласен от Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company (HEREMA) и Министерството на околната среда и енергетиката.

Гърция се стреми да построи конфигуриран потенциал от минимум 2 гигавата от офшорна вятърна сила до 2030 година, което съставлява една десета от нейния потенциал на сушата.

Проектопланът включва 25 възможни зони за развиване в Егейско, Йонийско и Средиземно море, които ще са налични в интервала от 2025 година и до 2032 година, а други по-късно.

Зоните покриват обща повърхност от 2711 квадратни километра, с планиран най-малък потенциал от 12.4 гигавата. По-голямата част от тях са подобаващи за плаващи технологии, сподели HEREMA.

Разработването на тези планове е народен приоритет освен тъй като ще способства уверено за нашата енергийна самостоятелност, само че и тъй като ни разрешава да изнасяме зелена сила в бъдеще “, сподели министърът на енергетиката и околната среда Теодорос Скилакакис.

Еколозите разясняват, че такива ферми могат да навредят на биоразнообразието, основно до момента в който се строят или демонтират и не би трябвало да се построяват във значими екологични зони.

HEREMA сподели, че е взела поради въпроси като екологично чувствителни зони, национална сигурност, пътническа навигация, области с културно значение и туристически действия.

Гръцката асоциация за вятърна сила (ELETAEN) съобщи, че ще са нужни вложения над 6 милиарда евро, с цел да може Гърция да реализира задачата си от 2 гигавата.

За кратковременен интервал до 2032 година проектът квалифицира 10 възможни зони за инсталиране на офшорни вятърни паркове, в това число край островите Крит и Родос, в централната част на Егейско море и в Йонийско море, с общ потенциал от към 4.9 гигавата, съгласно проекта.

Окончателното утвърждение на проекта се чака до края на годината, преди избраните зони да бъдат публично демаркирани в края на 2024 година, сподели HEREMA.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР