Гърция се е обърнала с молба към страните от ЕС

...
Гърция се е обърнала с молба към страните от ЕС
Коментари Харесай

Гърция помоли страните от ЕС да не продават оръжия на агресивна Турция

Гърция се е обърнала с молба към страните от Европейски Съюз да не продават военно съоръжение и материали на Турция, а също и да преустановят действието на митническия съюз с Анкара, съобщи ТАСС, като се базира на изказване на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Изявлението е направено през днешния ден в Никозия след края на тристранна среща на високо ниво, в която участваха също кипърският президент Никос Анастасиадис и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Мицотакис, чието изказване бе излъчено от гръцката държавна телевизия, подсети, че Гърция е изпратила писма по този въпрос до външните министерства на Германия, Испания и Италия.

По думите на Мицотакис гръцките управляващи " пред лицето на нападателна Турция молят европейските страни да не продават повече военно съоръжение и материали на Турция, което прочее планува съюзното законодателство от 2008 година за продажбата на оръжия ".

Освен това Атина се е обърнала към еврокомисаря по разширението Оливер Вархей с молба за цялостно прекратяване на действието на митническия съюз на Европейски Съюз и Турция. В изказването си Мицотакис акцентира, че Гърция желае да се записват и многочислените нарушавания на ограниченията, засягащи съглашението за митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция.

" Не може трета страна - страна, която е претендент за присъединение към Евросъюза, да се освобождава от мита, да се употребява от изгодите на единния пазар и в това време да заплашва източните граници на Европейски Съюз и да основава разтърсвания в цялото Средиземноморие ", съобщи гръцкият министър председател.

Гърция акцентира, че нейните граници се явяват по едно и също време и външни граници на Европейски Съюз, който е задължен да ги пази от нарушавания от страна на Турция.

Мицотакис означи, че " времето на провеждането на тристранната среща на високо ниво съответствува с спомагателните рискове ", обусловени от " многочислените едностранни провокации " на Турция в Източното Средиземноморие, " които постоянно се съпровождат от екстремистка и нападателна изразителност ".

Мицотакис уточни, че водачите на Гърция, Кипър и Египет са изразили единомислещо мнение, че такива дейности нарушават интернационалното право, в това число " решения на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на Европейски Съюз ", слагат " под подозрение обвързващи интернационалните контракти и в това време подкопават районната сигурност ", основават " проблеми в Северноатлантическия алианс ".

Дейността на турския сеизмографски транспортен съд " Оруч Реис " в зона южно от остров Кастелоризо, която съгласно Гърция е част от нейния континентален шелф, са главен мотив за актуалната ескалация на напрежение сред Атина и Анкара. Турция изтегли в средата на септември плавателния съд от противоречивите води в Източно Средиземно море, с цел да се даде късмет на дипломатическите старания за решение на несъгласията. На 12 октомври обаче корабът бе изпратен още веднъж в противоречивата зона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР