Гърция променя данъците върху имотите. Това ще засегне хиляди българи,

...
Гърция променя данъците върху имотите. Това ще засегне хиляди българи,
Коментари Харесай

Гърция променя данъците върху имотите

Гърция трансформира налозите върху парцелите. Това ще засегне хиляди българи, притежаващи недвижима благосъстоятелност в южната ни съседка. Пред Дарик гръцкият икономист Йоаким Каламарис сподели, че за към 30% от притежателите на парцели данъкът ще бъде понижен с 20 до 30%, а за останалите 70% от притежателите ще има нарастване, като то няма да надвиши 10%.

По думите на Каламарис към момента няма конкретика по какъв начин тъкмо ще се образуват новите данъчни ставки. Те ще бъдат съобразени с редица индикатори, като стадий на строителство, местонахождение, категория на земите, върху които са издигнати постройките и други. Увеличението на налога може да доближи 200 евро годишно. Действията на гръцкото държавно управление за усъвършенстване на данъчната политика ще обиден освен парцелите със здания, само че и земеделските земи, разяснява още икономистът.

Данъкът върху недвижимите парцели е наложителен за всички притежатели, измежду които има и доста българи. До края на август те ще получат информация по какъв начин се трансформира данъкът им и каква сума би трябвало да платят.

Около един милион от притежателите ще платят по-висок налог до 200 евро. За множеството от тях нарастването ще е в границите на 50 евро. За към 23% от притежателите данъкът ще е по-нисък спрямо предходната година. Повечето от парцелите с понижен налог са в Северна Гърция. За 62% от притежателите няма да има смяна в цената на налога, оповестяват гръцките медии.

Пред Дарик гръцкият икономист и академични учител Йоаким Каламарис сподели, че нарастването ще засегне 70% от притежателите, като няма да надвиши 10%.

Данъкът се изплаща на пет равни вноски, като първата е до края на септември, а последната – януари идната година. Политиката на държавното управление е в идващите години да се понижи данъкът на дребните притежатели и да се усили за скъпите парцели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР