Гърция приветства стъпките на Турция за деескалация на напрежението в

...
Гърция приветства стъпките на Турция за деескалация на напрежението в
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция приветства стъпките на Турция за деескалация на напрежението

Гърция приветства стъпките на Турция за деескалация на напрежението в Източно Средиземно море, само че Анкара би трябвало да покаже по-голяма ангажираност за възстановяване на двустранните връзки, съобщи през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден в Атина на 4 март 1968 година на конференция след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Атина, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Отношенията сред двете съседки и съюзнички в НАТО са помрачени от несъгласия за морските граници и за разделения по етническа линия остров Кипър. Напрежението набъбна това лято поради спор за принадлежността на зони в Средиземно море, където Турция изпрати сондажен транспортен съд, като разгневи Гърция. Корабът беше изтеглен в средата на септември.

"Нашата страна приветства като позитивна първата стъпка, направена от Турция за деескалация на напрежението ", сподели Мицотакис, само че добави, че в този момент остава да се види дали Турция е работила с откровени планове, или това е краткотрайна маневра. Мицотакис добави, че Гърция се е заела да взема решение всички противоречиви въпроси с разговор и дипломация.

"Сега от Турция зависи да се затвори пътят на рецесията и да се отвори пътят на решението ѝ. Бихме желали да се срещнем на втория път и аз съм оптимист, че това е посоката, по която ще поемем за богатството на нашите нации ", сподели Мицотакис.

Мицотакис сподели, че със Столтенберг са разискали "всичко, което се случи през последните месеци в Източното Средиземноморие, събитията, които заплашват мира, стабилността и сплотеността на самия алианс. Той посочи, че напрежението в Източното Средиземноморие не е двустранен проблем, а визира всички сътрудници в НАТО и е предизвикателство за цяла Европа, показва ТАСС.

Миналата седмица Столтенберг разгласи основаването на механизъм за отбягване на инцидентни конфликти в Източното Средиземноморие като част от напъните за понижаване на напрежението сред Анкара и Атина. Механизмът включва и основаване на гореща линия за отбягване на произшествия в морето и въздуха.

На конференцията в Атина Столтенберг изрази убеденост, че механизмът ще помогне също за основаване на условия за дипломатическо решение а рецесията.

"Много се надявам, че главните несъгласия сред двете съюзнички в този момент ще могат да се насочат към договаряния в духа на съюзническата взаимност и интернационалното право ", сподели генералният секретар на алианса.

Столтенберг посочи още, че алиансът е угрижен от увеличаващото се наличие на Русия в Средиземно море, и прикани страните членки да противодействат дружно на това.

"Това има последици за нашата лична сигурност и затова би трябвало да му противодействаме взаимно ", сподели Столтенберг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР