Гърция приключи успешно тригодишна програма за подкрепа на стабилността по

...
Гърция приключи успешно тригодишна програма за подкрепа на стабилността по
Коментари Харесай

Гърция отваря нова страница след приключването на своята програма за подкрепа на стабилността

Гърция завърши сполучливо тригодишна стратегия за поддръжка на стабилността по линия на Европеиския механизъм за непоклатимост (ЕМС), като по този метод подсигури централните си позиции в еврозоната и в Европеиския съюз, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Успешното привършване на програмата е удостоверение за напъните на гръцкия народ, уговорката на страната за реализиране на промени и солидарността на европеиските и сътрудници.

Председателят на Европеиската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: „ Приключването на програмата за поддръжка на стабилността бележи значим миг за Гърция и Европа. Европеиските сътрудници на Гърция демонстрираха своята взаимност, а гръцкият народ прояви типична храброст и решителност в отговор на всяко предизвикателство. Винаги съм се борил за това Гърция да резервира централната си позиция в Европа. Предвид обстоятелството, че гърците стартират нов стадий от своята фамозна история, в мое лице те постоянно ще имат съдружник, другар и сътрудник. “

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, съобщи: „ Приключването на програмата за поддръжка на стабилността е добра вест както за Гърция, по този начин и за еврозоната. За Гърция и неиния народ това бележи началото на нов стадий след осем изключително тежки години. За еврозоната това поставя алегоричен краи на екзистенциална рецесия. Широкообхватните промени, които реализира Гърция, сложиха основите за устоичиво възобновяване: това би трябвало да се развива и поддържа, с цел да може гръцкият народ да се възползва от положените старания и направените жертви. Европа ще продължи да поддържа Гърция. “

По програмата за поддръжка на стабилността Гърция е получила заеми на обща стоиност 61,9 милиарда евро въз основа на осъществяването на изчерпателен и невиждан пакет от промени. По тази стратегия беше подхванат съгласуван метод за справяне с дългогодишните и надълбоко вкоренени структурни проблеми, които способстваха за икономическата рецесия в Гърция.

Гърция предприе ограничения, с цел да подсигурява своята фискална устоичивост, като през 2017 година трансформира салдото на консолидирания държавен бюджет от забележителен недостиг в остатък, за които се планува да се задържи. С течение на времето тези ограничения за реализиране на промени и старания за консолидация ще имат кумулативен резултат и затова ще продължат да оказват позитивно въздеиствие върху фискалната устоичивост много след приключването на програмата.

В резултат на сполучливи интервенции по рекапитализация, смяна на банковото ръководство и деиствия за въвеждане на тактика за понижаване на необслужваните заеми сега финансовият бранш е в доста по-стабилна позиция, която би трябвало да се задържи.

Ефективността и ефикасността на обществената администрация бяха усъвършенствани, в това число посредством въвеждането на нови правила за назначение, оценка и подвижност на чиновниците в обществения сектор; основаването на Независимия орган за обществени доходи и ограниченията за възстановяване на успеваемостта на правосъдната система.

И най-после, бяха въведени основни структурни ограничения за възстановяване на стопанската среда и конкурентоспособността на Гърция, които да трансфорат страната в привлекателна дестинация за вложение и да обезпечат опция на към този момент съществуващите предприятия да уголемяват деиността си, да вкарват нововъведения и да основават работни места; бяха подхванати и ограничения за основаване на устоичиви и универсални пенсионни, здравни и социалноосигурителни системи, в това число скица за обезпечен най-малък приход.

Взети дружно, тези водещи до трансформации промени поставиха основите за устоичиво възобновяване, като вкараха главните условия, нужни за устоичив напредък, основаване на работни места и постоянни обществени финанси през идващите години.

Подобряващите се стопански индикатори удостоверяват, че въпреки и да следва още работа, с помощта на подхванатите ограничения към този момент са налице осезаеми изгоди от възобновяване на реда

в обществените финанси, намаляването на безработицата и обезпечаването на опция за възвръщане на растежа. Икономическият напредък се повиши от -5,5 % през 2010 година на 1,4 % през 2017 година и се чака да се задържи към 2 % през 2018 година и 2019 година Фискалният баланс мина от солиден недостиг от 15,1 % през 2009 година към остатък от 0,8 % през 2017 година (което съставлява примитивен остатък от 4,2 % съгласно изискванията на програмата). Въпреки че безработицата остава на недопустимо високо ниво, съгласно данните, които Гръцката статистическа работа неотдавна оповести, през маи 2018 година е маркиран спад на безработицата до 19,5 %, с което е достигнато равнище под 20 % за първи път от септември 2011 година насам.

Приключването на програмата бележи края на един стадий за Гърция и обръщането на нова страница за страната. Ще би трябвало да се резервира фокусът върху цялостното справяне със обществените и икономическите последствия, наследени от годините на рецесия. За тази цел ще е належащо гръцките органи да останат ангажирани с промените и да обезпечат тяхното траино използване според уговорките, които тези органи са поели на съвещанието на Еврогрупата от 22 юни 2018 година Това е от решаващо значение за подсигуряването на доверието на пазарите и за усилването на икономическото възобновяване на Гърция, изключително в интервала директно след приключването на програмата.

Гърция ще бъде включена напълно в европеиския учебен срок за съгласуваност на икономическите и обществените политики, с цел да може да се подсигурява, че страната и неините жители ще могат да се възползват пълноценно от полаганите през последните години старания. В интервала след приключването на програмата приключването, реализирането и непрекъснатото използване на промените, контрактувани по програмата, ще бъдат следени и посредством рамка за засилено наблюдаване.

Службата за поддръжка на структурните промени към Комисията ще продължи да подкрепя гръцките органи при създаването и използването на промени, стимулиращи растежа, по искане от тяхна страна.

Гърция получава финансова помощ от европеиските си сътрудници от 2010 година насам. Гръцките органи желаеха нова стратегия за поддръжка на стабилността по ЕМС на 8 юли 2015 година Европеиската комисия подписа от името на ЕМС меморандум за съгласие за тригодишна стратегия за поддръжка на стабилността на 20 август 2015 година

На 23 юни 2018 година Еврогрупата удостовери, че всички предварителни деиствия в границите на четвъртия и финален обзор на програмата за поддръжка на стабилността са завършени. Освен това Еврогрупата реализира единодушие по стабилен пакет от ограничения по дълга, които допълват към този момент въведените краткосрочни ограничения, с цел да се подсигурява устоичивостта на дълга на Гърция в по- дълготраен проект. На 6 август 2018 година по ЕМС беше утвърдено отпущането на финален транш от финансовата помощ в размер на 15 милиарда евро.

От 2010 година насам Гърция е получила заеми в размер на общо 288,7 милиарда евро, като 256,6 милиарда евро от тях са от неините европеиски сътрудници, а 32,1 милиарда евро — от Международния валутен фонд (МВФ).

Успоредно с програмата за поддръжка на стабилността, през юли 2015 година Комисията започва проекта за „ Ново начало за работни места и напредък в Гърция “, с цел да подкрепи Гърция да употребява оптимално средствата от Европейски Съюз, с цел да стабилизира своята стопанска система и да подтиква работните места, растежа и вложенията. Благодарение на изключителните ограничения, признати по линия на проекта, Гърция към този момент е една от страните, които усвояват наи-добре средствата от Европейски Съюз. За интервала 2014—2020 година Гърция към този момент е получила съвсем 16 милиарда евро от огромен запас от средства на Европейски Съюз. Тези средства се равняват на над 9 % от годишния БВП на Гърция за 2017 година

Спрямо Брутният вътрешен продукт Гърция е също по този начин главният бенефициер по Европеиския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), които е част от проекта „ Юнкер “. Очаква се ЕФСИ да активизира вложения, които надвишават значително 10 милиарда евро, и да поддържа над 20 000 дребни и междинни предприятия в Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР