Гърция предупреждава Русия за допълнителни мерки, външният министър Никос Коциас

...
Гърция предупреждава Русия за допълнителни мерки, външният министър Никос Коциас
Коментари Харесай

Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки

Гърция предизвестява Русия за " спомагателни ограничения ", външният министър Никос Коциас е твърдо решен да защит и неотдавнашното съглашение с Македония, оповестява " Гардиън ".

Напрежението сред Атина и Москва ускори възходящото недоразумение по югоизточния фланг на НАТО . Натрупват се доказателства за ограниченията, които Кремъл е подготвен да предприеме, с цел да осуети разширението на НАТО на Балканите.

" Русия би трябвало да осъзнае, че не може да не се преценява с националните ползи на друга страна , тъй като счита, че е по-силна ", изяснява Коциас.

" Гърция реши да изпрати обръщение на изток и на запад към всички свои другари и всички други , че без значение от това кой нарушава правилата на националния суверенитет и почитание към нас, ще бъдат подхванати ограничения ", добавя той.

 Русия привика гръцкия дипломат в Москва
Русия привика гръцкия дипломат в Москва

Протестира против " антируски " изказвания на Атина

Гърция недоволства от съветските старания да саботират историческото съглашение, подписано сред Атина и Скопие на брега на езерото Преспа през юни. В рамките на няколко дни след постигането на съглашението някогашната югославска република е поканена да се причисли към НАТО, предложение, признато от премиера Зоран Заев , на съображение, че участието ще донесе сигурност и стопански напредък на дребната многоетническа страна.

Русия обаче, която от дълго време счита, че районът попада в личната им орбита на въздействие , е ядосана. " Москва е решена да спре по-нататъшното разширение на НАТО в Югоизточна Европа . Въпреки това, множеството наблюдаващи считат, че ще концентрира напъните си върху Македония, а не върху Гърция ", разяснява Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Балканите и гостуващ в London School of Economics.

И от двете страни на границата се появяват известия за все по-дръзките способи , които Москва е подготвена да употребява, с цел да се предотврати прекосяването на балканските нации на запад .

 Русия отхвърля посещаване на Лавров в Гърция
Русия отхвърля посещаване на Лавров в Гърция

Причина са дипломатическите търкания за изгонени съветски дипломати и жители

Миналата седмица Заев упрекна гръцко-руски предприемачи, че финансират митинги против съглашението . Македонските управляващи откриха, че локалните про-руски предприемачи са плащали до 300 000 евро, с цел да предизвикат актове на принуждение в подготовката за референдум, който държавно управление чака през есента.

Обвиненията са последвани от отчет, който разказва " мощната подривна агитация и разследваща активност ", на която Македония е подложена от Кремъл, който също преглежда стратегическото състояние като решаващо за европейските газопроводи. А в Гърция съветските сътрудници, които се пробват да обхванат в разузнаването на страната и във въоръжените сили, също са упрекнати в рушвет.

 Москва насмете Македония: Сделката с Гърция не е в полза на Балканите
Москва насмете Македония: Сделката с Гърция не е в полза на Балканите

Нагнетяване на антируска нервност

В хода на ескалация на напрежението, Москва разгласи, че ще приключи планувано посещаване на външния министър на Русия Сергей Лавров през септември, а съветското външно министерство упрекна Гърция в присъединяване в " мръсни провокации " , проведени от трети страни.

За разлика от други държави-членки на Европейски Съюз, Гърция отхвърли да изтегли дипломатите си чиновници от Москва по отношение на обвиняванията на Обединеното кралство по случая с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Атина от дълго време се аргументира за намаляване на глобите на Европейски Съюз против Москва , само че също по този начин отхвърля съветското съмнение, че Вашингтон е зад експулсирането на съветски жители от Гърция.

" Нашата външна политика е многоизмерна и нашите връзки с Русия са одобрени и няма да изчезнат . Но ние не желаеме никой да се намесва в нашите демократични и политически процеси . Няма да позволим да ни разиграват и да ни притискат и бута в близост ", разяснява Костас Дузинас, професор по право в Лондонския университет, който оглавява и комисията по защитата и външни работи в гръцкия парламент.

 Гърция упреква Захарова и Москва в пренебрежение към Атина
Гърция упреква Захарова и Москва в пренебрежение към Атина

Обвиняват ги и в липса на схващане за актуалния свят, в който страна може да има самостоятелна политика

" Изглежда Русия не признава какъв брой значимо е това съглашение за гръцкото държавно управление . Като подхваща такава стъпка (б.р. експулсиране на съветски граждани), Атина изпращаше доста ясно обръщение за това какъв брой е раздразнена , че Москва се пробва да подкопае най-важната победа на външната политика в мандат на Коциас. Това е персонална победа за гръцкия външен министър, който от дълго време се пробва да усъвършенства връзките на Гърция със съседите ", добавя и Джеймс Кер-Линдзи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР