Гърция постави прът в колелата на една от най-големите инвестиции

...
Гърция постави прът в колелата на една от най-големите инвестиции
Коментари Харесай

Гърция блокира една от най-големите китайски инвестиции в Европа

Гърция сложи кол в колелата на една от най-големите вложения на Китай в Европа. Според археологическия съвет, огромна част от пристанището, в което китайска компания има мажоритарен дял, е от извънредно археологическо значение, което стопира, най-малко краткотрайно, плануваните вложения, написа The Wall Street Journal.

През 2016 година най-голямата компания за транспорт на артикули по море в Китай, държавната Cosco, си обезпечи мажоритарен дял в най-голямото пристанище в Гърция - Пиреос. То трябваше да изиграе основна роля в международния инфраструктурен план на Китай " Един пояс, веднъж ".

Пристанището и региона към него процъфтяват още от античността. То е най-голямото на Средиземноморието след Валенсия, Испания.

Компанията разгласи проекти за вложения в размер на €600 милиона в Пиреос, в това число в нов логистичен център, още един терминал, четири хотела и мол.

Местните и националните управляващи обаче не наподобяват съгласни. През февруари Атина, която не е коментирала обществено въпроса, утвърди единствено половината от вложенията. А останалите остави за решение на археологическия съвет - една от най-плашещите за вложителите институции в южната ни съседка.

Съветът постоянно забавя вложения с години, като декларира, че опазва античните остатъци в страната. Според вложителите обаче сходни забавяния постоянно не са оправдани, а крият локални ползи.

В сряда съветът блокира построяването на комерсиалния център, прикани за промени и ограничавания, свързани с хотела и за прекъсване на работата на две корабостроителници.

Cosco съобщи, че е сюрпризирана от решението, в случай, че пристанището работи от десетилетия без да сътвори терзания за археологията.

Макар че съветът не спря изцяло проектите, измененията, които изисква може да се окажат доста сложни или невъзможни за осъществяване, съгласно компанията. Cosco съобщи още, че в идващите седмици ще показа за утвърждение актуализирания си проект.

Китай е един от значимите вложения за закъсала Гърция, която не съумява да притегли западни компании поради финансовата обстановка в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР