Гърция получи копие от меморандума за разбирателство между Турция и

...
Гърция получи копие от меморандума за разбирателство между Турция и
Коментари Харесай

Атина получи копие от меморандума между Турция и Либия

Гърция получи копие от меморандума за съгласие сред Турция и Либия за разграничение на морските им територии, заяви „ Катимерини ”, представен от БГНЕС.
Министерството на външните работи на страната изследва неговото наличие.
Според изданието, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е декларирал пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че меморандумът е юридически недействителен и ще докара до усложняване на връзките в сензитивния район.
Разговорите сред двамата водачи се организираха в коридорите на срещата на върха на НАТО в Лондон.
„ Представих всички проблеми, произлизащи от последните дейности на турската страна. Двете страни означиха съществуващите сред тях разногласи, само че се съгласиха да продължат полемиките по отношение на ограниченията за създаване на доверие между тях ”, акцентира министър председателят.
В края на ноември Турция и Либия подписаха меморандум за взаимно съгласие по отношение на морските зони, който докара до дипломатическо напрежение. Турция разгласява карта на морските зони „ като регистрира турско-либийските меморандуми ”, съгласно която огромна част от гръцката изключителна икономическа зона „ отива ” към Турция.
Атина разкритикува съглашението, като съобщи, че Турция е засегнала суверенните права на Гърция и се пробва да промени картата на изключителната икономическа зона.
Министърът на външните работи Никос Дендиас предложения на 28 ноември посланика на Турция в Атина за пояснение. На 29 ноември беше извикан посланикът на Либия, на който е препоръчано или да даде текста на меморандума, или ще бъде разгласен за нежелателен (persona non grata) и ще бъде заставен да напусне Гърция.
Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой съобщи, че меморандумът е основан на правилата на интернационалното право, а островите не могат да основават зона на морска пълномощия отвън рамките на териториалните води.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР