Гърция поиска спешна помощ от Европейския съюз за мигрантите на

...
Гърция поиска спешна помощ от Европейския съюз за мигрантите на
Коментари Харесай

Гърция поиска спешна помощ от ЕС заради изгорелия лагер

Гърция изиска незабавна помощ от Европейския съюз за мигрантите на остров Лесбос, откакто пожар унищожи най-големия бежански лагер в страната. Смята се, че пожарът е породен от тенденциозен палеж по време на безредици измежду мигрантите, породени от известието, че 35 души в лагера са инфектирани с новия ковид и ще бъдат изолирани дружно със фамилиите си. Някои са се възпротивили против това. Други се пробваха да изоставен лагера късно още във вторник вечерта, вярвайки, че по този метод могат да избегнат заплахата от заразяване с ковид. Нови палежи обаче имаше в сряда вечерта.

Премиерът Мицотакис изиска други страни да дадат заслон на част от мигрантите. Засега единствено Германия, Франция и Нидерландия оповестиха, че ще одобряват няколкостотин деца от близо 13 000 поданици на лагера „ Мория ”.

Гърция е изпратила 3 кораба, които да служат като краткотраен дом на бежанците. Плавателните съдове обаче могат да поемат към 2 000 души. Около 4000 мигранти са съумели да се качат на фериботи за континентална Гърция.  Жителите на Лесбос се опълчват на построяването на лагера още веднъж, а хиляди спят под намерено небе. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР