Гърция планира бързо да разшири правителствените дигитални услуги през 2020

...
Гърция планира бързо да разшири правителствените дигитални услуги през 2020
Коментари Харесай

Отново в рецесия, Гърция залага на дигитална революция

Гърция възнамерява бързо да разшири държавните цифрови услуги през 2020 година, с цел да понижи прословутата си мудна администрация и с цел да помогне на страната по-бързо да излезе от рецесията, провокирана от пандемията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Над 500 услуги към този момент са налични посредством нов интернет портал - gov.gr, който започва на 21 март по време на ограничаващите ограничения. Министърът за цифровата политика Кириакос Пиеракакис изрази вяра пред Асошиейтед прес, че до края на годината към платформата ще бъдат добавени още минимум 200 цифрови услуги - жестоко по една дневно.

Гърция чака проекта на държавното управление за обновяване на активността в бранша на туризма

В момента те варират от приемане онлайн на здравна рецепта и подаване на архитектурен план за позволение за строителство до подаване на молба за държавна помощ за наказани лица.

"Помислете за улесненията в всекидневието, да вземем за пример раждането на дете: до февруари приемането на номер (за обществено осигуряване) за новородено, предполагаше визити на пет разнообразни държавни институции ", сподели Пиеракакис.

"Сега, това става автоматизирано в болничното заведение, а родителите получават номера посредством есемес. Ние ще въведем тази процедура за непрекъснато ".

Полицията в Солун разгони спонтанни "барове " по тротоарите през предходната нощ

Тъкмо излязла от тежка финансова рецесия, тази година се чака Гърция да преживее най-тежката криза в Европейски Съюз поради последствията от пандемията от Ковид-19 върху туризма и други основни браншове на задлъжнялата гръцка стопанска система.

Преди 10 години, по време на международната финансова рецесия, административните разноски възлизаха на големите 6,8 % от гръцкия БВП - съвсем двойно на междинната за Европейски Съюз стойност, по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Под натиска на интернационалните кредитори, Гърция цифровизира услугите на държавната и данъчната администрация от години, само че услугите за жителите бяха сложени под "един онлайн покрив " за първи път преди седем седмици.

Гърция реши дефинитивно да отвори заведенията за хранене от 1 юни

Пиеракакис е на 36 години, приключил е Харвард и Масачузетския софтуерен институт, и е експерт по потреблението на технологии в обществената администрация. Той споделя, че цялостното преразглеждане на дигитализацията в Гърция е въодушевено от страните членки на Европейски Съюз, които са водещи в онлайн услугите.

"Наш компас е Естония, където можеш да направиш всичко онлайн като се изключи три неща: да сключиш брак, да се разведеш и да си купиш къща ", сподели министърът. "Ние се надяваме да реализираме сходно цифрово равновесие като допълним и интегрираме повече услуги една след друга през идващите месеци ".

До лятото Гърция си е сложила за цел да сътвори законова рамка, с която жителите да получават един идентификационен номер, и ще забрани потреблението на факсове в обществената администрация. Едно от провокациите пред Гърция е фактът, че тя е измежду страните в Европейски Съюз с по-слабо навлизане на интернет - 72 % от семействата през 2018 година, само че през последното десетилетие достъпът до мрежата бързо нараства.

Гърция желае свободно придвижване в Европейски Съюз през лятото без карантина

Вики Економопуло е собственичка на веган бистро в модерния атински квартал Кукаки и се приготвя да отвори след рухването на карантината.

На нея и нейната съдружничка Ева Кексагия са били нужни осем месеца, с цел да получат позволение за работа преди да отворят през февруари. Правителството споделя, че този развой ще бъде доста интензивен до края на годината.

Економопуло споделя, че цифровите промени са били нужни от дълго време.

"Затова имаме технологии: с цел да създадем живота по-лесен и да не губим време по опашки ", показва тя, като добавя, че цифровите услуги няма да бъдат задоволителни, с цел да изкарат Гърция от рецесията.

"Всички са наранени от това. Безпрецедентно е и една онлайн платформа не е задоволителна. Те би трябвало да бръкнат по-дълбоко в джобовете и в сърцата си ", споделя Економопуло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР