Гърция откри първият по рода си подводен музей, находка от

...
Гърция откри първият по рода си подводен музей, находка от
Коментари Харесай

Гърция откри първия по рода си подводен музей „Партенон на корабокрушенията“

Гърция откри първият по рода си подводен музей, находка от амфори на античен транспортен съд от V в. прочие н. е., обозначена като " Партенон на корабокрушенията ", край крайбрежията на остров Алонисос в западната част на Егейско море.
 EPA/БГНЕС
Министърът на културата Лина Мендони, дружно с други чиновници, участваха на церемонията, която се организира под вода от водолази на лодка. Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да създадат обиколка посредством виртуална действителност в цифров център в основния град Алонисос.
 EPA/БГНЕС
" Находката лежи на 21-28 метра дълбочина покрай крайбрежията на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори " , сподели Мария Агалу, ръководител на общинския съвет на Алонисос пред телевизия Скай.
 EPA/БГНЕС
Смята се, че находката от амфори е една от най-важните по рода си, тъй като множеството от тях са непокътнати. Открити са от риболовец през 1985 година. Големият търговски транспортен съд, за който се счита, че е потопен заради неприятно време към 425 година прочие н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос.
 EPA/БГНЕС

 EPA/БГНЕС
" Амфорите приказват за размера на античния транспортен съд. Това е огромен транспортен съд ", прибавя тя. Властите възнамеряват да дават за разходка още четири антични корабокруширали кораби в региона, наличен за фенове водолази, за да образуват водолазен парк, който ще притегли повече туристи.
 EPA/БГНЕС
Според държавната Ерт ТВ , в понеделник се чакат две водолазни групи от Англия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР