Гърция откри първия по рода си подводен музей, съдържащ находка

...
Гърция откри първия по рода си подводен музей, съдържащ находка
Коментари Харесай

Отвори първият подводен музей „Партенон на корабокрушенията“

Гърция откри първия по рода си подводен музей, съдържащ находка от амфори на античен транспортен съд от V в. прочие н. е. Експозицията, обозначена като " Партенон на корабокрушенията " се намира край крайбрежията на остров Алонисос в западната част на Егейско море.

Министърът на културата Лина Мендони, дружно с други чиновници, участваха на церемонията, която се организира под вода от водолази на лодка. 

Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от днес до 2 октомври. Тези, които не могат да се гмуркат, могат да " посетят " музея посредством виртуална реалност в цифров център, ситуиран в основния град на Алонисос.

Големият търговски транспортен съд, за който се счита, че е потопен заради неприятно време към 425 година прочие н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос.

" Находката лежи на 21-28 метра дълбочина покрай крайбрежията на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори ", сподели Мария Агалу, ръководител на общинския съвет на Алонисос пред телевизия Скай. Смята се, че тя е една от най-важните по рода си, тъй като множеството от съдовете са непокътнати. Открити са от риболовец през 1985 година.

" Амфорите приказват за размера на античния транспортен съд. Това е огромен транспортен съд ", прибавя тя. Властите възнамеряват да дават за разходка още четири антични корабокруширали кораби в региона и да образуват водолазен парк, който ще притегли повече туристи.

Според държавната Ерт ТВ още днес се чакат две водолазни групи от Англия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР