Гърция откри днес първия по рода си подводен музей, находка

...
Гърция откри днес първия по рода си подводен музей, находка
Коментари Харесай

Подводен музей откриха в Гърция

Гърция откри през днешния ден първия по рода си подводен музей, находка от амфори на античен транспортен съд от V в. прочие н. е., обозначена като " Партенон на корабокрушенията ", край крайбрежията на остров Алонисос в западната част на Егейско море. Министърът на културата Лина Мендони дружно с други чиновници участва на церемонията, която се организира под вода от водолази. Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази фенове от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да създадат обиколка посредством виртуална действителност в цифров център в основния град Алонисос.

" Находката лежи на 21-28 метра дълбочина покрай крайбрежията на остров Перистери и съдържа 3000 до 4000 амфори ", сподели Мария Агалу, ръководител на общинския съвет на Алонисос. " Амфорите приказват за размера на античния транспортен съд. Това е огромен транспортен съд ", прибавя тя. Смята се, че находката от амфори е една от най-важните по рода си, тъй като множеството от тях са непокътнати. Открити са от риболовец през 1985 година.

Големият търговски транспортен съд, за който се счита, че е потопен заради неприятно време към 425 година прочие н. е., е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос.

Властите възнамеряват да дават за разходка още четири антични корабокруширали кораба в региона, наличен за фенове водолази, за да образуват водолазен парк, който ще притегли повече туристи.

В понеделник се чакат две водолазни групи от Англия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР