Гърция официално ще обърне днес, 20 август, нова страница в

...
Гърция официално ще обърне днес, 20 август, нова страница в
Коментари Харесай

Гръцката сага или взе ли си поука еврозоната?

Гърция публично ще обърне през днешния ден, 20 август, нова страница в нейната сага с дълга, само че еврозоната остава уязвима от бъдещи рецесии, като икономистите по-специално се безпокоят от обстановката в Италия.
След осем дълги години и три три тежки пакета от избавителни ограничения, Атина публично излиза отдолу под финансовия избавителен чадър на своите кредитори от Европейски Съюз и Международния валутен фонд.
Но до момента в който европейските и гръцките политици приветстваха завръщането си на пазарите като " историческа " добра вест, за 19-те страни, които употребяват единната валута, остават съществени провокации.
Гръцкият бумеранг
" Гръцката рецесия не беше решена, тя единствено беше отсрочена ", съобщи Чарлс Виплош, професор по интернационална стопанска система в Института по интернационалните проучвания и развиване в Женева.
Атина даже няма да стартира да изплаща до 2032 година главната част от големия си дълг, който остава да възлиза на внушителните 180% от брутния вътрешен артикул на Гърция. Междувременно е невероятно да се каже къде ще бъде политически и стопански страната.
През последните месеци МВФ излезе със серия от предизвестия за дълготрайната резистентност на гръцкия дълг, макар последните ограничения на еврозоната за понижаване на гръцкия дълг.
Виплош подлага на критика " грандиозния цинизъм " на Европейски Съюз по време на рецесията. " Проблемите не бяха решени, само че се преструваха, че имат вяра, че са. По един или различен метод това ще избухне. Гърция ще бъде още веднъж в рецесия още преди 2032 година "
Дълговата планина в Европа
" Ние по никакъв метод не взехме решение казуса с държавния дълг, който остава огромен в Италия, Гърция и Португалия, макар техните старания ", предизвести Ан-Льор Дюлат, заместник-директор на изследователския орган на френската световна стопанска система CEPII.
Страните от тежка категория в стопанската система на Европа - Франция и Испания, също имат забележителен дълг, който може в допълнение да сътвори проблеми на еврозоната. " Дългът е фактор за накърнимост, която може да бъде толкоз сериозна, че той да премине на пазарите ", добави Дюлат.
Но в други страни, които са приели еврото, се следи спад на дълга, тъй че зоната на единната валута от ден на ден се поляризира сред " положителните възпитаници " и останалите, при съществуването на разклоняване на ползите. Първата група поддържа бюджетна суровост и надзор на разноските - втората приканва за повече взаимност.
Италианската опасност
Италия се трансформира в сериозен риск за еврозоната заради нейния дълг, нежното положение на банките ѝ и на първо място заради нейното популистко държавно управление, което наподобява склонно към борба с Брюксел, споделят икономисти.
" Имате една страна с задължения от 130% от Брутният вътрешен продукт, съществени вътрешни проблеми, нечиста банкова система и в този момент тя е ръководена от хора, които не знаят какво ще вършат. Заплахата е доста ясна ", сподели Чарлс Виплош.
Икономическата тактика на италианското държавно управление е към момента непостоянна, с идващи от Рим спорни признаци. И смъртоносното сриване на моста " Моранди " на автомагистрала в Генуа предходната седмица извади нескрито конфликтите сред Италия – по-конкретно нейният крайнодесен министър на вътрешните работи Матео Салвини - и Европейски Съюз за рестриктивните мерки на неговите разноски.
" Еврозоната сега няма принадлежности или институции, с цел да се оправи със сериозна италианска дългова рецесия ", съобщи Филип Мартин, професор в влиятелния университет По в Париж, който има по-тесни връзки с френския президент Еманюел Макрон.
Бъдещето на еврозоната
Дълговата рецесия разреши на еврозоната да се укрепи, изключително що се отнася до основаването на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), фонда на блока за финансово избавяне и усилването на по този начин наречения банков съюз, който планува идентични правила за всички банки.
Реформите обаче остават незавършени и натискът от страна на Макрон за по-нататъшни стъпки - в това число и специфичен бюджет за еврозоната - към момента е изправен пред неприязън от страна на привързаната към строги правила във финансовата сфера стопанска система на Севера, която се притеснява, че ще заплаща за задлъжнялостта на Юга.
" Не съм сигурна, че ще има съглашение за това какво би трябвало да бъде еврото ", споделя Натали Янсон от бизнес учебното заведение NEOMA в Руан, Франция. " Еврото се трансформира в безредна валута с непрекъснати турбуленции, до момента в който в началото то беше основана, с цел да подсигурява непоклатимост ", приключва тя.
*Източници: Агенция Франс Прес, БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР