Гърция обяви, че все още се стреми към поддържане на

Гърция обяви, че все още се стреми към поддържане на ...

Гърция все още се надява на добри отношения с Москва.

Гърция обяви, че все още се стреми към поддържане на добри отношения с Русия, информира "Ройтерс".

Атина направи коментара ден след експулсирането на двама руски дипломати, които са се опитали да подкупят официални лица и да подбудят демонстрации срещу споразумението с Гърция за името, за да се попречи на Македония да се присъедини към НАТО. Също така забрани на други двама да влизат в страната. Атина не разкри подробности, докато Русия отрече обвиненията и отговори с реципрочни мерки.

Вчера Алиансът официално покани Скопие да се присъедини към военната организация.

През миналия месец Гърция сключи споразумение с Македония за разрешаване на дългогодишния спор за името, който пречи на Скопие да се присъедини към ЕС и НАТО.

Сделката от 17 юни все още трябва да бъде одобрена на референдум в Македония и да бъде подложена на гласуване в гръцкия парламент. Националистите в двете държави категорично са против споразумението.

"Русия е приятелска държава, с която имаме много добри исторически отношения, но Гърция разглежда международното право като основата на всички двустранни и многостранни отношения, както и при защитата на нашия суверенитет", каза заместник-министърът на външните работи Йоргос Катругалос пред осведомителната агенция.

"Ние трябваше да реагираме на това, което ние възприемаме като нарушаване на задълженията спрямо международното право за дипломатическата дейност в страната ни. Но ние все още вярваме, че това е изолиран инцидент, защото ние се стремим към запазване на много добри гръцко-руски отношения", подчерта той. /news.bg

Източник: dnesplus.bg