Гърция обмисля задействане на противоракетната отбрана на егейски острови Гръцкият

...
Гърция обмисля задействане на противоракетната отбрана на егейски острови Гръцкият
Коментари Харесай

Гърция призова Турция да спре да нарушава въздушното й пространство

Гърция обмисля задействане на противоракетната защита на егейски острови

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани Турция да спре с нарушаванията на гръцкото въздушно пространство, държание, което съгласно него подкопава единността на НАТО в сложен интервал след съветската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Вчера гръцкото външно министерство връчи нота на турския дипломат в Атина поради полети на турски изтребители в Егейско море, потвърждавайки, че те са противозаконна и „ неприемлива провокация “.

Мицотакис съобщи, че е уведомил генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създалата се обстановка.

„ Заявих ясно на генералния секретар, че сходен вид държание от сътрудник в НАТО …. е недопустимо “, уточни гръцкият министър председател.

„ То подкопава европейската сигурност и единността на НАТО в миг, в който всички страни-членки на НАТО е нужно да останем обединени, защото сме изправени пред експанзията на Русия в Украйна “, уточни още гръцкият министър председател.

Турски формален представител не е дал отговор на искане за коментар по случая.

Агенцията напомня, че Мицотакис се срещна през предишния месец с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Сега той е декларирал, че държанието на Турция подкопава напредъка, изработен на срещата му с Ердоган.

На взаимна конференция с финландския си сътрудник Сана Марин, която е на посещаване в Атина, Мицотакис е отбелязал и обстоятелството, че Турция не ползва нито една от глобите на Европейския съюз против Русия. „ Това не е типично държание на страна, която желае да се причисли към европейското семейство ", е декларирал той.

Вчера от гръцкото външно министерство връчиха на турския дипломат в Атина нота поради полети на турски военни самолети над острови в Егейско море.

Днес по разпореждане на гръцкия външен министър Никос Дендиас на посланика е връчена втора протестна нота. Причината за нея е рекордният брой нарушавания на въздушното пространство на Гърция от страна на турски изтребители Ф-16.

Според информация на в. „ Прото тематика “ в границите на едно денонощие турски изтребители са направили 168 нарушавания, като 118 пъти са навлезли във въздушното пространство на Гърция. Случаите на ниско прехвръкване над обитаеми региони са били 41.

Изтребителите са летели в региона на островите Самос, Имия, Калимнос, Родос, Кастелоризо.



Обсъжда се поради създалата се обстановка да бъде задействана противоракетната защита на острови в Егейско море, показва в. „ Прото тематика “, базирайки се на източници от министерството на защитата на Гърция. Според информацията противоракетните системи са извадени от военните полигони и са ситуирани съгласно отбранителните проекти. Не е изключено, в случай че турски изтребители още веднъж навлязат над острови като Родос, Самос, Кос, Лерос, Карпатос и Калимнос, те да бъдат прихванати от гръцката противовъздушна защита, написа „ Прото тематика “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР