Гърция настоя Великобритания да й върне Мраморите от Партенона –

...
Гърция настоя Великобритания да й върне Мраморите от Партенона –
Коментари Харесай

Гърция настоя Великобритания да й върне плячкосани мрамори от Партенона

Гърция настоя Англия да й върне Мраморите от Партенона – постоянно известни като мраморите на Елгин, един от най-известните антични обекти в света. Англия постоянно е отказвала да ги върне, потвърждавайки, че те са били взети с разрешението на локалните османски владетели по това време., заяви Агенция Франс Прес.

Древните фризове, които включват изображения на борби сред митични антични гърци и кентаври, са взети от английския посланик лорд Елгин при започване на XIX век и в този момент са изложени в Британския музей в Лондон. Международната асоциация за обединяване на скулптурите от Партенона – основана през 2005 година в Атина и включваща разнообразни национални групи – предходната седмица изпрати писмо до гръцкото министерство на културата, в което предлага възобновена, координирана акция за оказване на напън върху Британския музей.

Миналата година шефът на Британския музей Хартвиг Фишер предизвика гневни реакции с изказванието си, че вземането на мраморните скулптури от гръцкия Партенон през XIX в. може да се преглежда като „ креативен акт “. Гърция продължава да упорства за връщането на скулптурите, само че настояванията ѝ неведнъж са били отклонявани от Британския музей. Попитан дали има късмет това да бъде сторено, Фишер разяснява, че Британският музей предлага нов метод за излагане на мраморите, „ поставяйки разнообразни въпроси, защото обектите са сложени в нов подтекст “.

„ Нищо от това, на което се любуваме в Музея на Акропола, не е основано, с цел да бъде изложено там. Артефактите са доста покрай истинската си среда, само че също са били преместени “, показва Фишер.

Мнозина в Гърция обаче не преглеждат взимането на статуите от Партенона като „ креативен акт “. И освен там – лорд Байрон, да вземем за пример, го съпоставя с вандализъм и даже го загатва в „ Странстванията на Чайлд Харолд “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР